Denník N

Diviaky strašia ľudí v záhradách a na sídliskách, nad Bratislavou ich budú strieľať viac

Diviak lesný. Foto – Jakub Mrva
Diviak lesný. Foto – Jakub Mrva

Diviaky spôsobujú škody v záhradách a vo vinohradoch, ľudia ich fotia medzi domami. Mesto ich začne loviť aj mimo lesa na miestach, kde sa inak nepoľuje.

Pani Ada s manželom bývajú v bratislavskom Starom Meste, majú vinohrad a zeleninovú záhradu, ktorá susedí s inými – neudržiavanými – záhradami. „Dvakrát odtiaľ prišli diviaky, prederavili plot a rozryli mi celú záhradu aj vinohrad. Potom vytrhli plot k susedom a aj tam ryli. Preskočili aj do ďalšej záhrady, kde nie je plot.”

Diviaky raz vyplašila priamo v záhrade, práve keď chcela svojej dcére ukázať škody po ich návštevách. „Naraz vidím, ako utekajú štyri diviaky. Rozprávali sme sa a zrejme sme ich vyplašili. Potom som tam pozatĺkala koly, lebo som sa bála, aby ma nenapadli, keď budem v záhrade.”

Dôchodca Matúš Šrámek býva v Karlovej Vsi, ktorá má takisto na svojom území lesy. „Pozerám z okna obývačky na rozrytý Park SNP. Som milovník zvierat, ale čo je veľa, to je veľa. Mám fotografie, ako v mojej záhrade pod broskyňou ležia štyri diviaky.”

Zver sa nedostala až do tej časti záhrady, ktorú intenzívne obrába, ryli však okolo, rozhádzali mu kompost. „Nebolo príjemné stretať diviaky v záhrade. Manželka istý čas do nej ani nechcela chodiť.”

Na diviaky behajúce po sídlisku sa na sociálnej sieti sťažujú aj mnohí obyvatelia mestskej časti Rača.

Diviaky v záhrade. Foto – Matúš Šrámek

Marek Páva, ktorý je zástupcom riaditeľa Mestských lesov Bratislava, rozumie, prečo sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Agro

Bratislava

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie