Denník N

Bol pri tvorbe deepfake videa s Puškárovou. Rozšírená realita do dekády zmení chápanie reality, vraví informatik Spano

Martin Spano je informatik a popularizátor umelej inteligencie. Foto – archív Martina Spana
Martin Spano je informatik a popularizátor umelej inteligencie. Foto – archív Martina Spana

Musíme sa pripraviť na svet, v ktorom vidieť a počuť prestáva znamenať uveriť, vraví Martin Spano.

Na začiatku pandémie na jar 2020 si moderátorka Markízy Zlatica Puškárová nasadila v priamom prenose rúško a spolu s ňou aj budúci premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podľa psychológov tým nastolili normu, že nosiť rúško je normálne.

Lenže v novom videu Puškárová hovorí, že „rúška a očkovanie nemajú žiaden význam“. Zmenila moderátorka názor?

Nie. Video, o ktorom je reč, je deepfake. V skutočnosti ho natočili s herečkou a moderátorkou Kristínou Tormovou, no s využitím aplikácie Faceswap ženám vymenili tváre.

Vyzerá to, že rozpráva Puškárová, no repliku v skutočnosti hovorí Tormová.

Zo starších záznamov vystrihli Puškárovej slová a spojili ich do viet, ktoré nikdy nepovedala. Potom ich upravili tak, aby intonačne sedeli.

Deepfake so Zlaticou Puškárovou a Kristínou Tormovou. Zdroj –  O2/YouTube

Video spoločnosti O2 chce upozorniť na manipuláciu s informáciami v onlinovom priestore a ľudí nabáda, aby „dátovali zodpovedne a zdieľali s rozumom“.

„Preto vás prosím, buďte v online priestore pozorní. Konšpirácie môžu ublížiť vám aj vašim blízkym,“ hovorí Tormová.

Denník N sa zhováral s informatikom a popularizátorom umelej inteligencie Martinom Spanom, ktorý dostal nápad deepfake vytvoriť a spolupodieľal sa na jeho tvorbe.

Spana sme sa pýtali aj na to, či deepfake predstavuje hrozbu a ako sa mu brániť. Reč bola aj o mediálnej gramotnosti či budúcnosti šírenia fám. „Keď prišla pandémia, všimol som si, aký veľký majú ľudia problém s informáciami. Za bežných okolností majú informácie cenu zlata, ale v pandémii majú cenu zdravia a životov. Veľa životov sa premárnilo, lebo ľudia uverili nezmyslom,“ vraví v rozhovore Spano.

Po zverejnení deepfake videa ste povedali, že „každý z nás má už v súčasnosti vďaka umelej inteligencii na mobile alebo v počítači možnosť vytvoriť deepfake“. Ako by som si ho vytvoril?

Záleží na individuálnej úrovni počítačových schopností. Vopred poviem, že na to nepotrebujete vyštudovať informatiku a netreba vám špeciálne poznatky. Stačia obyčajné znalosti. Najjednoduchší spôsob je, že si stiahnete aplikáciu na výmenu tváre, napríklad Reface. Dokáže vytvoriť deepfake zábavného charakteru. No pracuje len s preddefinovanými modelmi, takže môžete vyzerať iba ako Rambo či Šípková Ruženka.

Ak máte pokročilejšie počítačové znalosti, máte niekoľko možností, medzi nimi aplikácie DeepFakesWeb, DeepFaceLab či Faceswap. Ide o programy, ktoré si buď stiahnete do počítača, alebo bežia v cloude. Ak používate cloud, hodina práce stojí dva až tri doláre. Čím viac hodín necháte modely učiť sa, tým lepšie výsledky dosiahnete. Dokonalejší deepfake by stál okolo 300 dolárov, ak sa model učí okolo 100 hodín.

Aké vybavenie by som potreboval, ak by som robil deepfake na počítači? 

Veľmi dôležitú rolu hrá hlavne grafika.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie