Denník N

V každom dome je aspoň jeden chorý. Reportáž z indického vidieka, kde covid kosí celé rodiny

Sanjeev Kumar s portrétmi svojho brata a otca, ktorí covidu podľahli. Foto – Bloomberg/Anindito Mukherjee
Sanjeev Kumar s portrétmi svojho brata a otca, ktorí covidu podľahli. Foto – Bloomberg/Anindito Mukherjee

Článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Po tom, ako koronavírus zdevastoval najväčšie indické mesta, posledná vlna nákazy vo veľkom zasiahla vidiecke oblasti druhej najľudnatejšej krajiny sveta. Väčšina dedín si s vírusom jednoducho nedokáže poradiť.

V dedine Bassi, ktorá sa nachádza iba jeden a pol hodiny od hlavného mesta Naí Dillí, sa koronavírusom nakazili už dve tretiny obyvateľov – chorých je približne 5400 ľudí a za posledné tri týždne 30 ďalších zomrelo.

Nie sú tu žiadne zdravotnícke zariadenia, lekári ani kyslíkové bomby. A keďže väčšina obyvateľov nie je gramotná, nemôžu cez sociálne siete žiadať o pomoc cudzincov, ako to robia Indovia žijúci vo veľkomestách.

„Veľa úmrtí v dedinách súvisí najmä s nedostatkom kyslíka,“ hovorí Sanjeev Kumar, čerstvo zvolený za šéfa farmárskej komunity. „Chorých ženú do oblastných nemocníc a tí, ktorí sú na tom najhoršie, musia cestovať celé hodiny,“ tvrdí a vzápätí dodáva, že mnohí to nezvládnu.

Popol obetí covidu, ktoré spálili na poli s cukrovou trstinou v meste Bassi. Foto – Bloomberg/Anindito Mukherjee

Obete sa nedajú zrátať

Podobný scenár sa týka celej Indie. Po rozhovoroch so zástupcami z viac než 18 miest a dedín z celej krajiny úrady zverejnili, čo všetko tento masaker spôsobil – od úmrtí celých rodín cez nafúknuté mŕtve telá v Gange až po neobrábané polia, na ktorých už jednoducho nemá kto robiť.

Mnohí tvrdia, že situácia je oveľa horšia, než naznačujú čísla. Dedinčania sa totiž boja opúšťať svoje domovy, aj keď už majú horúčky, a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie