Denník N

Zaťaté päste po olympijskej výhre ich priviedli k žobraniu. Príbeh z ikonickej fotografie opäť ožíva

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

dotazník, ktorý v uplynulých mesiacoch vyplnilo viac ako 3500 športovcov, opäť pripomenul jeden z najznámejších športových momentov.

Ide o ikonickú fotografiu dvoch amerických šprintérov, ktorí na letnej olympiáde v Mexiku 1968 na stupni víťazov vystreli ruku na protest proti rasovej segregácii.

Za gesto ich vylúčili z hier a doma ich čakalo opovrhnutie, ktoré vyústilo do viacerých životných tragédií. Uznania sa dočkali až po rokoch.

Dnes jeden z dvojice iniciuje diskusiu o tom, či protestné gestá patria na športové podujatia vrátane olympiády.

Práve to sa vo veľkom dotazníku pýtal športovcov Medzinárodný olympijský výbor spolu so slovenskou strelkyňou Dankou Bartekovou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Fotograf časopisu Life John Dominis stál len pár krokov od stupňa víťazov a pri pracovnom vyťažení, ktoré patrí k olympijským hrám, si ani nestihol uvedomiť, že práve vytvoril jednu z najikonickejších fotografií v športovej histórii.

Tak to neskôr opísal vo svojich spomienkach.

Ústrednými postavami fotografie sú americkí šprintéri Tommie Smith a John Carlos, ktorí si na olympijský štadión v Mexico City prišli prevziať zlatú a bronzovú medailu za svoje výkony v šprinte na 200 metrov.

Ak by však bol fotograf pozornejší, už pri nástupe na medailový ceremoniál by si všimol, že niečo nie je v poriadku.

Smith aj Carlos totiž prišli na pódium len v ponožkách a topánky si niesli v rukách. Zlatý medailista Smith navyše okrem obuvi držal v dlaniach aj jeden pár čiernych rukavíc.

Keď na štadióne zaznela americká hymna na počesť víťaza, Smith a Carlos

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie