Denník N

Ábel Ravasz: Gyimesi radikalizuje maďarskú politiku na Slovensku, nechcem s ním mať nič spoločné

Ábel Ravasz. Foto N - Vladimír Šimíček
Ábel Ravasz. Foto N – Vladimír Šimíček

György Gyimesi z OĽaNO bude pomaly sám silnejší ako celá maďarská aliancia, hovorí Ábel Ravasz po odstúpení z vedenia Mosta-Híd.

Ábel Ravasz minulý týždeň oznámil, že „po dlhom a ťažkom uvažovaní“ odstupuje z predsedníctva Mosta-Híd. V rozhovore hovorí o radikalizácii maďarskej politickej scény na Slovensku, o zvyšovaní vplyvu vlády Viktora Orbána v slovenskej vnútornej politike a o vyhliadkach spájania maďarských strán.

Uľavilo sa vám?

Na jednej strane je mi dosť smutno, lebo už roky budujem túto stranu a myslím si, že Most-Híd je veľmi užitočný projekt v prospech normálneho spolunažívania na Slovensku. Na druhej strane sa mi aj uľavilo, lebo posledné mesiace som sa cítil už dosť nekomfortne v rámci procesov na takzvanej maďarskej politickej scéne na Slovensku. Je to teda zmiešaný pocit.

Vo svojom statuse na Facebooku ste napísali, že Most-Híd sa ideovo zničí, ak sa bude podieľať na tomto zdĺhavom procese. Prečo je problém, že to trvá dlhšie? Predčasné voľby zatiaľ vypísané neboli a ide o spájanie troch odlišných strán, takže do určitej miery je aj logické, že to trvá dlhšie, nie?

Je logické, že to trvá, ale sú tam rôzne faktory. Z môjho pohľadu tie rokovania neprebiehajú iba od augusta 2020. Prvé kolo sme mali už v roku 2019, ktoré sa skončilo neúspechom. Ak sa pozrieme na to, ako tie rokovania vyzerajú teraz, nedostali sme sa za tie dva roky oveľa ďalej, než kde sme boli na začiatku. Skĺbiť takéto odlišné strany je, samozrejme, ťažké, ale od augusta 2020, keď sme začali druhé kolo rokovaní, do júna 2021 bolo viac ako dosť času na to, aby sa problémy vyriešili. Mám taký pocit, že SMK a Spolupatričnosť očakávajú od Mosta veľké ideologické ústupky za to, aby sa zrodila dohoda. Ja nie som v Moste náhodou, ale preto, lebo si myslím, že spolupráca medzi národnosťami a hľadanie pokojného a spokojného spolunažívania je veľmi dôležitý princíp a cieľ pre politiku na Slovensku. Myslím si, že postupne sa práve tento faktor vytráca z Mosta, ktorý aj v najhorších časoch mal až 30-40 percent nemaďarských, prevažne slovenských voličov. Takýchto voličov už v súčasnosti nemá a stráca svoje postavenie mosta.

Zvyšné dve strany podľa vás naťahujú čas, aby ideovo zničili Most-Híd? Alebo je to skôr vnútorný proces v Moste?

Nové vedenie Mosta veľmi jednoznačne razí líniu dohody. Most určite nebol stranou, ktorá tento proces predlžovala. My sme si dávali interné termíny na dohodu od decembra 2020 v každom nasledujúcom mesiaci. Naozaj sme tlačili na pílu. Boli sme pripravení robiť aj ústupky. Zvyšné dve strany vždy našli dôvod, prečo sa nedohodnúť. Vždy sme mali pred sebou jeden alebo dva sporné body, no keď sa vyriešili, našli sa nové. Či je to naťahovanie času? Možno. Niektorí určite majú pocit, že Most každým mesiacom stráca na sile a možno sa dá takpovediac vyhladovať. O rok budú komunálne voľby a Most sa dostáva do situácie, že ak sa nedohodne, nedokáže svojich ľudí namotivovať na to, aby vôbec kandidovali za túto stranu. Môj odkaz je taký, že keď sa dá dohodnúť, treba to urobiť, ale nie naťahovať čas, lebo sa tá strana postupne rozpadne.

Ideová zmena v Moste však neprišla až teraz. Nezničila sa strana ideovo už v roku 2016, keď nastúpila do vlády so Smerom a SNS?

Myslím si, že nie. Nastúpiť do vlády so Smerom a SNS bolo ťažké, ale správne rozhodnutie. Myslím si však, že v roku 2018 sa Most zničil tým, že ostal vo vláde. To som povedal vtedy aj verejne na republikovej rade strany.

Vtedy sa začal aj odchod výrazných slovenských politikov.

Áno, vtedy začal Most strácať tých ľudí, ktorí reprezentovali jeho charakter, teda prepojenie medzi Maďarmi a Slovákmi. Postupne poodchádzali nielen Slováci, ale aj umiernenejší Maďari. Procesy, ktoré teraz vidíme, sa začali v roku 2018. Most sa odvtedy hýbe na dráhe, na ktorú sa nikdy nemal dostať, a neviem, či sa z nej ešte vie dostať.

Ábel Ravasz. Foto N – Andrej Bán

Nie je za vaším rozhodnutím aj to, že prvé výsledky prieskumov ukazovali pomerne slabú podporu Aliancii napriek tomu, že doteraz všetci volali po jednotnej strane?

Ešte raz, na zdôraznenie poviem, že som nevystúpil z Mosta, teda nemám problém ostať v dvojpercentnej strane. V porovnaní s tým päťpercentná Aliancia vyzerá ako veľký macher. Ja som očakával, že nebude také ľahké dostať Alianciu nad päť percent, lebo rôzne spory medzi voličmi, politikmi a miestnymi štruktúrami neumožnia, aby to hneď vypálilo na desať percent. Tých päť percent ma neprekvapuje ani mi neprekáža. Prekáža mi, že už mesiace sa komunikuje v mene Aliancie, ale tá strana reálne v súčasnosti ani neexistuje.

V Aliancii majú vzniknúť platformy a aj Most by mal mať svoju vlastnú. Bude to stačiť na to, aby si súčasné strany mohli zachovať svoju identitu?

To ukáže budúcnosť. Prvá prekážka je, aby sa tá strana vôbec narodila. Bez platforiem to pre Most vôbec nedáva zmysel, ale aj s platformami je to veľmi otázne. K opodstatnenosti Aliancie by som ešte chcel povedať jednu vec. Musíme si všímať, že od augusta 2020 sa dosť zmenil politický priestor.

Ako?

Vynoril sa nový hráč s menom György Gyimesi ako poslanec Národnej rady za OĽaNO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie