Denník N

Napojili sa na podmorské káble a sledovali, koho chceli. Ako Dáni s NSA špehovali Merkelovú

Nemeckú kancelárku sledovala NSA s pomockou dánskej tajnej služby. Neskôr sa jej do emailov nabúrali ruskí hekeri. Foto - TASR/AP
Nemeckú kancelárku sledovala NSA s pomockou dánskej tajnej služby. Neskôr sa jej do emailov nabúrali ruskí hekeri. Foto – TASR/AP

Technický nástroj, ktorý Dánom umožnil sledovanie európskych politikov, ale aj teroristických hrozieb či Ruska, prirovnávajú ku korunnému klenotu.

Už je to osem rokov, čo americký whistleblower a bývalý agent na úteku Edward Snowden nasadol do lietadla do Hongkongu, aby sa uchýlil do Ruska, a západné médiá vďaka nemu začali zverejňovať rozsiahle detaily o globálnom špehovaní zo strany americkej tajnej služby NSA.

Jedno z jeho odhalení – o sledovaní nemeckej kancelárky – znovu po rokoch ožilo.

Ako zistilo dánske verejnoprávne médium DR (Danmarsk Radio) v spolupráci s viacerými novinami vo svojej investigatíve, dánska tajná služba pomáhala Američanom pomocou ich špičkového technického systému sledovať európskych politikov.

A to vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a jej viacerých politických partnerov. Pobúrení dánski partneri od Berlína cez Paríž po Štokholm a Oslo sa teraz dožadujú vysvetlenia.

Do Merkelovej emailov, ako sa ukázalo vlani, sa v roku 2015 nabúrali aj ruskí hekeri.

Ako to fungovalo?

Podľa zistení DR používala dánska obranná tajná služba (FE) na špehovanie svojich spojencov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Svet

Teraz najčítanejšie