Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko sa z diktátora zmenil na teroristu a prečo nás to znovu nakoplo

Alexandr Lukašenko. Foto - TASR/AP
Alexandr Lukašenko. Foto – TASR/AP

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam protestujú Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Bielorusi aj celý svet veľmi dobre poznajú diktátora Lukašenka.

Falšuje voľby, prenasleduje politických oponentov a na jeho rozkaz bezpečnostné sily potláčajú mierové akcie pomocou guliek, granátov a iného špeciálneho vybavenia.

Mnohým sa však zdá, že Lukašenko je nielen posledným diktátorom Európy, ale aj teroristom. A zrazu medzinárodným.

A to, keď pomocou bojového lietadla bieloruských vzdušných síl uniesol lietadlo Ryanair a zadržal dvoch ľudí ako svojich rukojemníkov: bieloruského občana a novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegu, ruskú občianku a študentku litovskej univerzity.

Okrem toho diktátor obvinil palestínske hnutie Hamas, ktoré EÚ aj USA považujú za teroristickú organizáciu, z odoslania správy o bombe na lietadle.

Už nasledujúci deň Hamas poprel obvinenia a odsúdil Minsk: „Je to poburujúce, demonštruje to archaické myslenie [Bieloruskej vlády], ktorá nechápe, že teraz žijeme vo veku slobodných médií a že existuje medzinárodná verejná mienka, ktorá už takéto metódy neakceptuje“.

Pokojne môžeme Lukašenkovo konanie nazvať činom medzinárodného terorizmu.

Vďaka nemu sa Bielorusko opäť dostalo do svetových správ. Myslím si, že také veľké množstvo materiálov o udalostiach v našej krajine sa vo svetových médiách neobjavili od augusta minulého roka.

Svetoví lídri nielenže odsúdili Lukašenka, ale aj vyzvali na rýchle a rozhodné kroky.

Lukašenka teraz čakajú nové silné sankcie a obloha nad Bieloruskom sa už zavrela.

Švédska spoločnosť EKN už odmietla zúčastnenie sa v obchodoch s Bieloruskom, bola zrušená hra futbalových hviezd, ktorá sa mala konať začiatkom júna v Minsku. Majstrovstvá Európy v cyklistike pravdepodobne budú odložené a európski špecialisti rušia výlety do štátnych podnikov.

Izolácia Lukašenkovho režimu sa zväčšuje takmer každú hodinu.

Reakcia v Bielorusku

Aj pre nás v Bielorusku to bol šok. Vyzerala to pritom ako normálna nedeľa. Dokonca ani prvá správa, že lietadlo z Atén núdzovo pristálo v Minsku, nás netrápila.

Zdalo sa, že všetko je pod kontrolou a piloti sa rozhodli pristáť kvôli bezpečiu. Sotva mal niekto teraz potrebu zamínovať lietadlo.

Ale po zverejnení fotografie Ramana Prataseviča v autobuse na bieloruskom letisku sa všetko zastavilo. Mali sme pocit, že sledujeme nejaký špionážny film, nie reálne udalosti.

Bola tu miliarda otázok: prečo bol novinár v lietadle? Z akého dôvodu bol uväznený? Kto nahlásil bombu? Je to náhoda alebo špeciálna operácia?

Všetci sme vedeli, že Prataseviča v Bielorusku nečaká nič dobré. Lukašenko je pomstychtivý a zlý diktátor, ktorý neodpúšťa.

Ľudia znova nedokážu normálne pracovať, ako tomu bolo už dlhšie obdobie po voľbách: neustály prúd správ a udalostí vás zachytáva a nemôžete sa od nich odprostiť.

Komarovka

Môj priateľ bol v tom čase na Komarovskom trhu – to je známe miesto v Minsku, ktoré sa odporúča všetkým turistom.

Po voľbách v roku 2020 sa toto miesto stalo ešte významnejším: práve tam boli veľké predvolebné demonštrácie, keď prezidentskí kandidáti zbierali podpisy.

Práve tam, na námestí v blízkosti Komarovského trhu, 12. augusta prvýkrát vyšli dievčatá v bielom, aby zastavili násilie.

V určitom okamihu – keď všetky bieloruské médiá a telegramové kanály začali podávať správy o zadržaní Ramana Prataseviča – sa celé trhovisko jednoducho zastavilo. Predajcovia a zákazníci pozerali do svojich telefónov a zdalo sa, že proste „zamrzli“ s výrazom nepochopenia.

Po niekoľkých okamihoch sa hluk na trhovisko vrátil a všetci sa začali rozprávať o hlavnej správe.

Mnohí Bielorusi boli okamžite skeptickí voči reakcii medzinárodného spoločenstva.

Extrémne hlboké znepokojenie

Vzhľadom na neustále odkladanie sankcií a podľa názoru časti spoločnosti ich nedostatočnú silu sa na bieloruskom internete rýchlo objavilo veľa vtipov o reakcii EÚ. Ľudia diskutovali o tom, do akej miery by kolektívny Západ vyjadril obavy: hlboké, najhlbšie, extrémne alebo extrémne hlboké.

Ale rýchla reakcia EÚ, USA, Veľkej Británie a ďalších rýchlo zastavila tú lavínu vtipov.

Osobitné poďakovanie patrí Slovensku, ktoré takisto zakázalo lety vo svojom vzdušnom priestore a využívanie letísk lietadlami bieloruského monopolu – spoločnosti Belavia.

Pre Bielorusov to znamená veľa.

Áno, môžeme otvorene povedať, že sa Lukašenkovmu režimu podarilo zabezpečiť, aby Bielorusi už nechodili na stotisícové pochody. Udalosti sa však zrýchlili a rozhodné kroky zo strany medzinárodného spoločenstva povzbudili Bielorusov a opäť objasnili, že nie sme sami so svojím šialeným diktátorom.

Podľa toho, že sa vrátili (stále zriedkavé, ale aspoň prítomné) „okresné“ pochody (pozn. – pochody v rámci okresov) s desiatkami účinkujúcich ľudí, môžeme posúdiť, že Bielorusi sa stávajú čoraz odvážnejší.

A chcem veriť tomu, že sa vrátia do ulíc. Pretože každý dobre chápe, že zastavenie Lukašenka je na nás. No potrebujeme pomoc.

Čo budú robiť demokratické sily Bieloruska?

Demokratické sily pod vedením národnej líderky Sviatlany Cichanovskej usporiadali v Litve mimoriadne zasadnutie.

Každý sa stal veľmi aktívnym: demokratickí lídri Bieloruska chápu, že túto príležitosť nesmieme premárniť. Pre zvýšenie tlaku na diktátora vyhlásili spoločné kroky a prípravy na aktívnu fázu protestu.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo bude nasledovať, ale podrobnosti sľubujú v blízkej budúcnosti.

Začiatkom júna Cichanovská oznámila medzinárodnú konferenciu o predčasných prezidentských voľbách v Bielorusku. Organizovať ju budú medzinárodní partneri zo Spojených štátov, Nemecka a Švédska.

Zúčastnia sa jej nielen demokratickí predstavitelia Bieloruska, ale aj podpredsedníčka Európskeho parlamentu Klára Dobrev, americký kongresman Bill Keating, generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia OBSE Roberto Montella a volební experti z rôznych krajín. Musíme byť pripravení na nové slobodné a spravodlivé voľby v Bielorusku.

Čierna labuť?

Pocit, že sa deje niečo veľké, je späť.

Ako keď bola Sviatlana Cichanovská zaregistrovaná ako kandidátka, ako keď sa tímy hlavných nezávislých kandidátov zjednotili pred voľbami, ako keď sa 9. augusta začalo šialenstvo, ako keď 16. augusta vyšlo do ulíc pol milióna Bielorusov po celej krajine, aby ukázali: my nesúhlasíme.

Bielorusko je opäť na titulných stranách svetových novín a v spravodajských príbehoch televíznych kanálov, na programe stretnutí svetových lídrov.

Okno príležitosti je opäť otvorené. Ak je únos Ryanairu čiernou labuťou, ktorá urýchli a zmení priebeh histórie, bude to viac než symbolické.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie