Denník N

Imunita nie je večná, ale bunky si covid zapamätajú celé roky. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Ivan Diaz
Ilustračné foto – Unsplash/Ivan Diaz

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý deň pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality, takzvaným procesom peer review. Znamená to, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Dva vírusy jednou ranou

V minulých rýchlych správach sme sa pozreli do čias pred vypuknutím pandémie covidu-19. Dnes sa zahľadíme do budúcnosti. Nie je to však žiaden pohľad do krištáľovej gule.

V mnohých veciach máme vďaka nevídanému vedeckému pokroku jasno a vyzerá to tak, že so súčasnou pandémiou si poradíme. Hlavnou otázkou teraz je, ako sa situácia s novým koronavírusom bude vyvíjať, keď už prestane byť takým novým.

Ak sa zaočkuje dostatočné množstvo ľudí a získame kolektívnu imunitu, vírus predbehneme a v nasledujúcich rokoch sa covid-19 stane iba nepríjemným sezónnym ochorením, ktoré spôsobí akurát kašeľ a stratu čuchu. Túto možnosť predpovedá článok v časopise Viruses.

Nízka miera zaočkovanosti však zvýši šancu prenosu a aj vývinu nových variantov, ktoré môžu byť odolnejšie na lieky aj vakcíny a v situácii môže nastať dramatický obrat k horšiemu. Tak sa to stalo pri španielskej chrípke, keď za nové smrtiace vlny boli zodpovedné nové zmutované varianty chrípkového vírusu.

Prišlo sa na to až po sto rokoch, keď vedci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie