Denník N

Desať dobrých vlastností „Rammera“. Šiesti experti opisujú muža, ktorý reformuje slovenskú reprezentáciu

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Craig Ramsay je pokojný, čiže sú pokojní aj ľudia v jeho okolí. Craig Ramsay chce, aby ste reagovali, keď vám dá spätnú väzbu. Craig Ramsay je skromný a s každým sa baví ako s rovnocenným. Craig Ramsay je muž, ktorého sme si vybrali, aby zmenil náš hokej.

Archívny text, ktorý sme prvýkrát publikovali v júni 2021.

Aj laik vidí, že Slovensko hrá pod vedením Craiga Ramsayho oveľa lepší hokej ako predtým.

Tréner si za štyri roky práce s reprezentáciou postupne získal uznanie aj od tých, ktorým najprv prekážalo, že je Kanaďan a nie Slovák.

Prvý postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta od roku 2013 a aj prvý postup do olympijského štvrťfinále od roku 2010 vyvolal nadšenie medzi fanúšikmi. Je to zásluha najmä Ramsayho a Miroslava Šatana, ktorý ho spolu s ďalšími hráčmi zlatej generácie na Slovensko dotiahol a úzko s ním spolupracuje z pozície generálneho manažéra reprezentácie aj prezidenta zväzu.

Denník N sa o Craigovi Ramsaym rozprával so šiestimi expertmi, ktorí jeho prácu dobre poznajú. Z ich postrehov sme zostavili desať vlastností, vďaka ktorým muž s prezývkou Rammer reformoval slovenskú hokejovú reprezentáciu.

  • Martin Cibák vyhral Stanley Cup s Tampou Bay a Tomáš Kopecký sa stal najlepším strelcom Floridy. Oboch v tom čase trénoval Craig Ramsay.
  • Ivan Droppa a Vladimír Országh mali možnosť spoznať Ramsayho ako jeho asistenti v slovenskej reprezentácii.
  • Fínsky hokejový expert Jukka Tiikkaja spolupracoval s Ramsaym počas dvoch rokov, keď pracoval pre Slovenský zväz ľadového hokeja.
  • Steven Ellis z časopisu The Hockey News patrí ku kanadským novinárom, ktorí sa venujú nielen NHL, ale aj medzinárodným turnajom. Pozná teda Ramsayho zo zámorskej aj slovenskej éry.

Ako vyhrávať bez hviezd

Ramsay vytvoril výborný tím z hráčov, ktorí nie sú hviezdami. Podarilo sa mu to vďaka viacerým citlivým zásahom.

„Vytvára atmosféru, v ktorej hráči môžu podať svoje maximum. Nemusia sa ničoho báť, veľmi im totiž verí,“ vysvetľuje Tiikaja.

„Tréner by sa o hráčov nemal zaujímať ‚len‘ ako o hokejistov, ale aj ako o civilné osoby, v čom je Craig výborný,“ hovorí Országh.

Ramsay dokáže tím nastaviť, aby rýchlo prestal myslieť na prehru. „Povie síce, že sme nehrali, ako sme chceli, no vždy nájde niečo pozitívne. Zakaždým vypichne veci, na ktorých sa dá stavať do budúcich zápasov,“ vraví Droppa.

„Všetci vedia, čo majú robiť, a to tu predtým chýbalo,“ tvrdí Cibák. Proti Slovákom pod Ramsaym sa nehrá ľahko. „Hráme totiž oveľa rýchlejšie ako v minulosti,“ hovorí Kopecký.

„Slováci možno nemajú najšikovnejších hráčov, no nikdy sa nevzdávajú a tvrdou drinou sa dostávajú k víťazstvám,“ všíma si kanadský novinár Steven Ellis.

Foto – TASR/SZĽH Andrej Galica

Férový chlap Rammer 

Pay attention to details, Tomas. Dbaj na detaily, Tomáš.

Toto hovoril Craig Ramsay Tomášovi Kopeckému na ľade, keď spolu nacvičovali presilovky, a potom znovu v kabíne, keď sŕkal kávu.

„Nosil si taký ten hrnček, ktorý udrží kávu teplú. Prichádzal som do kabíny medzi prvými a odchádzal medzi poslednými. Craig tam vždy bol a pil svoju kávu,“ spomína Kopecký, ktorý hral pod Ramsaym dva roky na Floride. Ramsay bol vtedy asistent hlavného trénera Kevina Dineena.

Pre Kopeckého to bolo dobré obdobie. V skrátenej sezóne 2012/13 sa s 15 gólmi stal najlepším strelcom tímu. „Je to aj Rammerova zásluha, keďže on mal na starosti presilové hry.“

Rammerova? „Áno, tak sme ho všetci na Floride volali.“ Rammer vo voľnom preklade znamená baranidlo.

Kopecký tvrdí, že Ramsay miluje hokej. Keď ho spoznal, veľmi rýchlo zistil, prečo bol počas kariéry vyhlásený za najlepšie brániaceho útočníka v NHL.

„Asistenti trénera chodili na tréning väčšinou skôr ako hlavný tréner Kevin Dineen. Keď sme na začiatku krúžili dokola a rozcvičovali sa, Rammer tam už bol a začal sa s vami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie