Denník N

Minister Mikulec: Prevážali milióny lietadlami do Dubaja (+ video, podcast)

Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bol bývalý šéf NAKA Zurian obvinený iba na základe schôdzky s Beňom, tak to nie je správne, hovorí v rozhovore minister vnútra Roman Mikulec.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • či minister dôveruje SIS;
  • ako dostal šéf inšpekcie televízor od Slobodníka;
  • ako vníma obvinenie Branislava Zuriana;
  • či nechcel odísť z funkcie.

Mohlo by sa zdať, že polícia nikdy nečelila takému tlaku pri vyšetrovaní vplyvných ľudí ako dnes. Polícia však vyšetrovala SIS aj v roku 1995, keď tajná služba uniesla prezidentovho syna do Rakúska. Politici za vlády Vladimíra Mečiara účelovo menili vyšetrovateľov a pohlo sa to až po zmene vlády, hoci doteraz to nie je spravodlivo potrestané. Zvládne to dnes polícia?

Nie je to celkom porovnateľné. Dochádzalo k výmene vyšetrovateľov, to je rozdiel oproti dnešnému stavu. My vyšetrovateľov nevymieňame, nesnažíme sa meniť výsledok. Snažíme sa, aby všetky vyšetrovania boli v prvom rade zákonné, transparentné. Na základe uistení policajného prezidenta a medializovaných vyjadrení Úradu špeciálnej prokuratúry alebo generálnej prokuratúry dôverujem orgánom činným v trestnom konaní, príslušníkom policajného zboru, ktorí svoju prácu vykonávajú zákonne, čestne a svedomito.

Nie je to porovnateľné ani v tom, že nikdy takto intenzívne polícia nevyšetrovala príslušníkov SIS a ešte v riadiacich funkciách?

Tu nejde o to, že by polícia vyšetrovala príslušníkov SIS, ani k tomu nedochádza. K naratívu, že existuje vojna medzi ozbrojenými zložkami, políciou a SIS, môžem povedať, že k tomu nedochádza. Ani ja ako minister, ani riaditeľ SIS nemôžeme dať asi ruku do ohňa za všetkých, ktorí v týchto zložkách fungujú, ale zjavne dochádza k očisťovaniu, vnútorným procesom a kryštalizovaniu pozícií. Deklaroval som po stretnutí s novým vedením SIS, že chceme spolupracovať. Spolupracujeme a beriem inštitúciu SIS ako relevantnú. Zobral som na vedomie aj informácie, ktoré odtiaľ prišli, a na základe zákonných možností konáme. Toto je dôležité. My konáme, nezobrali sme nejakú informáciu len tak a nestrčili sme ju do zásuvky. Debata sa posúva do parlamentu, do ulíc alebo na nejaké fóra, ale ani jedno nie je inkvizičný úrad ani súd, ani orgán činný v trestnom konaní. V tomto prípade je to len polícia a prokurátori, tí majú moju dôveru.

Video: Mikulec: Poslanec Herák najlepšie vie, či k niektorým veciam došlo alebo nedošlo (Monika Tódová, Martina Koník)

Dnes sú z korupcie obvinení bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, námestník SIS Boris Beňa je už právoplatne odsúdený. Obžalovaný je šéf kontrarozviedky tajnej služby Peter Gašparovič. Na úteku je brat šéfa personálneho oddelenia SIS Košč. Toto sú ľudia, ktorí neodišli pred rokom, boli tam doteraz. Môžeme za takejto situácie považovať SIS za dôveryhodnú inštitúciu? 

Určite to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roman Mikulec

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie