Denník N

Strana Za ľudí je pred rozpadom, predsedníctvo ovládla Remišová

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zo strany môže odísť väčšina poslancov a mohla by stratiť význam pre koalíciu.

Najmenšej vládnej strane Za ľudí hrozí rozpad. Kritikom predsedníčky Veroniky Remišovej sa nepodarilo odhlasovať mimoriadny snem, na ktorom by sa malo opäť voliť vedenie.

Remišová totiž zmenila odvolaním dvoch členov rozloženie síl v predsedníctve, na čo skupina okolo Márie Kolíkovej rokovanie vedenia strany predčasne opustila a verejne jej vyjadrili nedôveru.

Kolíková by na predsedníčku kandidovala

Predsedníčka strany zvolená snemom vlani v lete išla na predsedníctvo s návrhom, že nebude kandidovať za predsedníčku strany a chcela, aby sa predsedníctvo zhodlo na jednom kandidátovi – pravdepodobne Jurajovi Šeligovi. Návrh však ani nestihla predniesť, jej protistrana reagovala odchodom z predsedníctva na jej rozhodnutie odvolať z tohto orgánu strany dvoch členov.

„Bola to posledná kvapka, keď jej vyjadrujeme nedôveru. Chceme o tom rokovať aj s koaličnými partnermi,“ povedala pri odchode z centrály strany ministerka spravodlivosti Kolíková, ktorá je považovaná za Remišovej vyzývateľku. Odišli aj viacerí poslanci – najprv Vladimíra Marcinková a neskôr Marek Hattas, Tomáš Lehotský či Vladimír Ledecký.

Mária Kolíková v utorok pripustila, že by mohla kandidovať za predsedníčku. „Ak by som bola oslovená, tak by som nad tým uvažovala,“ povedala.

Ministerka spravodlivosti hovorila aj o tom, že by žiadala, aby táto skupina mala svojho zástupcu na koaličných radách, čo len potvrdilo, že rozštiepenie strany, ktorá vznikla v septembri 2019 ako projekt prezidenta Andreja Kisku, je blízko. „Chceme, aby táto koalícia fungovala ďalej.“

Kolíková vraví, že má dôveru siedmich z desiatich poslancov strany. V tejto chvíli však ešte nie je jasné, či časť poslaneckého klubu a Kolíková zo strany odídu. Sama to komentovať nechcela. „Obsahom je vyslovenie nedôvery (Remišovej) a snaha, aby sme pokračovali ako koalícia,“ povedala.

Remišovej verzia

Remišová sa tento týždeň rozhodla odvolať dvoch členov predsedníctva – v pondelok generálneho manažéra Romana Krpelana a v utorok aj sekretára strany Tomáša Lehotského a nahradila ich svojimi ľuďmi. Týmto krokom získala v predsedníctve väčšinu a môže zabrániť zvolaniu snemu.

„Vnímame to ako súčasť mocenského boja, ktorý je svojvoľný, nepredvídateľný a je v absolútnom rozpore s demokratickým spôsobom, ktorým sa rozdielne názory v rámci strany majú riešiť,“ komentovala to Kolíková.

Predsedníčka strany vyšla pred novinárov po stretnutí s inou verziou toho, čo sa v strane deje. Potvrdila, že prišla na predsedníctvo s návrhom, aby sa strana dohodla na kompromisnom kandidátovi, za ktorého by boli všetci členovia predsedníctva. Priznala, že išlo o Juraja Šeligu, ktorý podľa nej môže by kandidátom zmieru. „Poďme sa na tom dohodnúť normálnym civilizovaným spôsobom a nie pučistickým spôsobom.“

Šeliga len nedávno, začiatkom mája odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu. Dôvodom bolo, že s Janou Žitňanskou a s bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS) do noci sedeli v Klube pod lampou v centre Bratislavy a porušili tak vtedy platný zákon vychádzania.

Poslanecký klub je podľa Remišovej rozdelený v pomere päť ku piatim a nie tri ku siedmim v jej neprospech, ako hovorila Kolíková.

Ako je rozdelený klub Za ľudí

Remišovej priaznivci:

Alexandra Pivková, Miriam Šuteková, Viera Leščáková

Kolíkovej priaznivci:

Tomáš Lehotský, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Ján Benčík, Marek Hattas

Sú za zvolanie snemu a za kompromisné riešenie:

Juraj Šeliga, Jana Žitňanská

K odvolaniu generálneho manažéra strany Krpelana povedala, že ho členovia strany ani nepoznali, čo nie je dobré. Pritom ide o človeka, ktorý musí mať dôveru predsedu. „Nekrágľujem svojich nepriateľov.“

Šeliga: Debata je už len o dátume snemu

Podpredseda strany Juraj Šeliga pri odchode zo sídla strany povedal, že aj on je za zvolanie snemu a bolo by dobré, keby sa v rokovaní predsedníctva pokračovalo. „Je dôležité dohodnúť sa na sneme a potom nech kandiduje, kto chce.“ Vraví, že spor je iba o tom, kedy bude snem, a už nikto tvrdí, že predčasný snem nebude. Rokovanie predsedníctva sa podľa neho v podstate ani neotvorilo. „Ak to bude takto ďalej pokračovať, skončí to rozkolom.“

Veronika Remišová a Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič

Toto stanovisko podporila aj Jana Žitňanská, ktorá tvrdí, že situáciu treba vyriešiť čo najskôr, pretože je nedôstojná, a ak sa to nepodarí, aj ona bude zvažovať členstvo v strane.

Zakladateľ strany Andrej Kiska v pondelok v liste členom strany varoval pred zmenami v predsedníctve. „Do mimoriadneho snemu (navrhujem) nerealizovať žiadne personálne zmeny vo vedení strany a v predsedníctve. Akákoľvek takáto zmena by bola vnímaná ako mocenský predvolebný boj, ktorý v demokratickej strane nemá miesto,“ napísal. Bývalý prezident sa zo strany aj z politiky stiahol vlani po voľbách, v ktorých strana s premiérskymi ambíciami získala len 5,7 percenta.

Dosahy na koalíciu

Remišová išla na dnešné stretnutie s tým, že nebude kandidovať za predsedníčku a bude žiadať, aby sa vedenie strany dohodlo na kompromisnom kandidátovi. Už minulý týždeň za neho označila Juraja Šeligu, ktorý to však odmietol.

Rozpad strany Za ľudí by bol udalosťou, ktorá môže rozkývať aj vládnu štvorkoalíciu. Naďalej by mala väčšinu, jej fungovanie by sa však ďalej skomplikovalo, už teraz totiž vládne strany nepostupujú často pri hlasovaniach jednotne.

Odchod veľkej časti klubu Za ľudí by napríklad znamenal, že by OĽaNO a Sme rodina nemuseli prechádzať ich návrhy bez súhlasu SaS, s ktorou je Igor Matovič v spore.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mária Kolíková

Veronika Remišová

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie