Denník N

Berényi z SMK: Matovič je voči Maďarom pozitívne zaujatý, lebo ho podporili vo voľbách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vzťahy s maďarskou vládou sú dnes pre Igora Matoviča dôležité, lebo dostal z Budapešti pomoc, čo si veľmi cení a chce aj opätovať, hovorí bývalý Matovičov poradca József Berényi.

Matovičov záujem o Maďarov je úprimný, myslí si József Berényi, podpredseda SMK a podpredseda Trnavského samosprávneho kraja. Lídrovi OĽaNO radil, kým bol premiérom. Berényi v rozhovore hovorí o tom, aké to bolo byť Matovičovým poradcom, prečo u expremiéra nastal obrat v politike voči Maďarom a ako môžu dopadnúť rokovania o spájaní maďarských strán.

Ako podpredseda Trnavskej župy navštevujete obce, do ktorých chodia mobilné očkovacie tímy. Aká je ochota Maďarov na Slovensku dať sa zaočkovať?

Vysoká. Nerozumiem obavám, že pomaly nebudeme mať koho očkovať na Slovensku. Na juhozápadnom Slovensku takéto skúsenosti nemám, ani v okrese Galanta, ani v okrese Dunajská Streda.

To je zaujímavé, pretože viaceré nedávne prieskumy ukázali, že Maďari na Slovensku odmietajú vakcíny vo vyššej miere oproti celoštátnemu priemeru.

Nestretol som sa s týmto údajom, ale veľmi výrazne zaváži, že sa očkovanie Trnavskej župy presunulo do jednotlivých obcí. Dedinčania mi hovorili, že neboli ochotní cestovať do Galanty alebo Dunajskej Stredy, no ak vakcína príde za nimi, samozrejme sa dajú zaočkovať. Vo vedení župy sme sa bavili aj o tom, že zmenou rozpočtu budeme musieť rozširovať možnosti lokálneho očkovania.

Jeden prieskum ukazoval, že medzi Maďarmi na Slovensku je oproti celoštátnemu priemeru viac takých, ktorí by sa dali zaočkovať Sputnikom. Potvrdzujú to vaše skúsenosti?

Je zopár takých, ktorí si žiadajú Sputnik. Najväčšia dôvera je voči vakcíne Pfizer/BionTech, ale neodmietajú ani AstraZenecu alebo Modernu a sú takí, ktorí už čakajú na Johnson&Johnson. Je to teda individuálne.

Vy ste pôsobili ako poradca Igora Matoviča. Medzi poradcami nového premiéra Hegera už nie ste a nie je tam ani iný poradca pre menšinové otázky. Nový premiér vás nepožiadal o účasť vo svojom tíme?

Nie.

V štábe Igora Matoviča máte prípadne ešte nejakú úlohu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie