Denník N

Peru preverilo dáta a má najviac obetí covidu. Manželka poznala päť predavačov, ktorí zomreli, vraví novinár

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ľudia na trhu nemôžu držať home office, za kyslíkovú bombu dávali mesačný plat, vraví český novinár Tomáš Nídr

Tomáš Nídr je český novinár, ktorý dlhodobo žije v Peru. Do tejto juhoamerickej krajiny sa naposledy vrátil z Česka vo februári 2020.

Krátko nato tu hlásili prvú zistenú infekciu novým koronavírusom. O pár dní neskôr miestna vláda zaviedla na juhoamerické pomery veľmi silný lockdown.

Po roku a troch mesiacoch Nídr, ktorý píše pre české médiá a zvykne cestovať po kontinente, zostáva stále v Lime a pracuje z domu. „Posledné dva mesiace som neopustil našu štvrť,“ hovorí.

Krajina sa medzitým stala najhoršou na svete v zvládnutí pandémie.

Oficiálne to potvrdila aj peruánska vláda, ktorá tento týždeň upravila oficiálnu štatistiku obetí covidu. Namiesto 69-tisíc mŕtvych zvýšila počet na zhruba 181-tisíc.

„To je šialené číslo,“ hovorí Nídr. Na porovnanie, je to, ako keby na Slovensku zomrelo v súvislosti s covidom 30-tisíc ľudí (dnes je to menej ako polovica).

Peruánska vláda hovorí, že po porade s domácimi aj zahraničnými expertmi do štatistiky prirátala nielen potvrdené, ale aj podozrivé úmrtia. Do covidového úmrtia spadá aj človek, ktorý zomrel 60 dní po pozitívnom teste, bol v kontakte s pozitívnou osobou alebo priebeh jeho choroby pripomínal covid.

Aj keď sa táto definícia môže zdať príliš široká, 180-tisíc obetí sa podobá číslu nadmerných úmrtí v krajine od začiatku pandémie. Aj v nadmerných úmrtiach je Peru najhoršie na svete zo známych krajín, od začiatku pandémie tu zomrelo o 143 percent ľudí viac ako bežne, dvakrát toľko, ako hlási druhý Ekvádor.

V prípade Slovenska a Česka je to 29 percent.

Prečo práve Peru?

Samozrejme, to, či skutočne nikde inde covid nezabíjal viac, naisto nevieme. Mnohé štáty v Afrike, Ázii či na Blízkom východe nemajú spoľahlivé štatistiky obetí covidu ani nadmerných úmrtí.

Prečo je však Peru najhoršie zo známych štátov?

Tomáš Nídr hovorí, že zásadným problémom bolo to, že v Peru je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie