Denník N

Maďarský demograf: Orbánova politika ovplyvnila pôrodnosť, pokles populácie však nezastavila

Viktor Orbán so svojím vnukom. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán so svojím vnukom. Foto – FB Viktora Orbána

Viac detí nestačilo, aby sa zastavil pokles počtu obyvateľov v Maďarsku, hovorí demograf Balázs Kapitány. Podľa neho treba znižovať úmrtnosť a zlepšovať migračnú bilanciu.

Nové plány Igora Matoviča na zlepšenie demografického vývoja na Slovensku mohla inšpirovať aj rodinná politika Viktora Orbána. Maďarský demograf Balázs Kapitány v rozhovore vysvetľuje, ako maďarská vláda namiesto rodičovského príspevku zavádzala skôr daňové bonusy a iné podpory, ktoré sa spájajú s pracovným pomerom.

Rozhovor vznikol v maďarčine v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast.

Počet obyvateľstva v Maďarsku dlhodobo klesá. Za posledných 40 rokoch mu ubudlo až milión obyvateľov. Aké sú hlavné dôvody?

Počet obyvateľov Maďarska klesá v podstate neustále od roku 1980, čo v niektorých obdobiach zmierňovalo prisťahovalectvo. Pokles by bol ešte výraznejší, ak by do Maďarska neprichádzali vo veľkom počte zahraniční Maďari. Čo je za tým, to je už skôr spoločensko-historická otázka. Zavážilo aj to, že po revolúcii v roku 1956 odišlo z krajiny 200-tisíc mladých ľudí, ktorí väčšinou stáli pred zakladaním rodiny. V 80. rokoch dominovali vo vekovej pyramíde obyvateľstva už starší. Priemerný počet detí bol permanentne menej než dve a úmrtnostné pomery boli zlé. Tento trend pretrváva dodnes. Situácia v Maďarsku je teda o niečo horšia ako na Slovensku alebo v bývalom Československu.

Vlády Viktora Orbána po roku 2010 spustili masívnu prorodinnú politiku a vláda tvrdí, že Maďarsko je aj celosvetovo prvé z hľadiska pomeru rodinnej podpory k HDP. Aké sú hlavné ciele a nástroje tejto rodinnej politiky?

Je faktom, že Maďarsko míňa na podporu rodín veľa aj v medzinárodnom porovnaní, ale či je celosvetovo prvé, to závisí od toho, ako počítame štatistiku. Je otázne, čo všetko považujeme za podporu rodinnej politiky, či tam zahŕňame napríklad aj školské obedy zadarmo, daňové bonusy a podobne. V Maďarsku má rodinná politika veľkú tradíciu, nezačalo sa to až po roku 2010. Vedenie krajiny si uvedomovalo problémy s demografiou už v 70. rokoch, schvaľovali rodinné balíky v rokoch 1973, 1985 a 1993. Ide teda o komplikovaný systém, ktorý sa po roku 2010 rozširoval o ďalšie peňažné balíky.

Čo sa zmenilo v posledných rokoch?

Pre maďarský systém je typické, že vláda sa snaží podporovať rodiny hlavne peniazmi. Veľkou zmenou posledných rokov je, že paušálne podpory nahrádzajú podpory spájané s pracovným pomerom. To môžu byť aj priame podpory alebo zvýhodnené úvery, či podpora pri kúpe nehnuteľností. Rodičovský príspevok vláda nezrušila, ale od roku 2008 ho nezvyšovala, zaviedla namiesto toho rodinný daňový bonus.

Rodičovský príspevok je dnes v Maďarsku iba 12 200 forintov, teda asi 35 eur. Prečo ho nezvýšili?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pozsonyi podcast

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie