Denník N

„Veď je to päť minút tvojho života, tak čo riešiš?“ Debata o sexuálnom násilí sa pomaly mení

Násilie, ilustračné foto - TASR/AP
Násilie, ilustračné foto – TASR/AP

Sexuálne násilie je hlboko ponižujúce. V tej chvíli na vás vôbec nezáleží, ste len na jedno použitie, nástrojom na ukojenie toho druhého.

Autorka je redaktorkou českého Deníka N

Nečakala som, že Dominik Feri rezignuje. Už som to vo svojom štyridsaťpäťročnom živote pozorovala toľkokrát. Neznáme, nie však bezmenné ženy a spoločensky rešpektovaný muž? Takto to u nás nechodí.

Kam sa pozriem, tam vidím pravý opak. Titulným stranám českých časopisov bežne dominuje slávny herec, ktorý pri rozhovoroch obchytáva novinárky, a tie mladé s ním radšej nechcú na rozhovory chodiť. Na vysokej škole naďalej učí profesor, ktorý má niekoľko detí s niekoľkými študentkami.

Ešte donedávna sedel v snemovni politik, ktorý obťažoval novinárky a posielal im spodnú bielizeň. Spevák pyšne verejne opisuje, ako zbavil panenstva neplnoleté dievča, s ktorým má ešte pred dosiahnutím jej plnoletosti dieťa. Vyhľadávaný režisér okázalo nosí tričko s nápisom „Je suis Weinstein“ v narážke na producenta, ktorý bol za opakované znásilnenie odsúdený na 23 rokov väzenia a odštartoval hnutie #MeToo.

Navyše nepoznám ženu, ktorá by na škále svojich sexuálnych skúseností nemala nedobrovoľný zážitok. Sexuálny akt, ktorý nechcela, ktorý si nevybrala, na ktorý nemala chuť a na ktorý sa zdráhala pristúpiť. Nevyhodnotí si to ako znásilnenie, pretože nedala najavo nesúhlas alebo ho naznačila len jemne. Neochotou. Nereakciou. Stuhnutím. Vyhodnotila si ako menšie zlo, že mu nebude brániť, napríklad preto, aby „bol doma pokoj“. Alebo preto, že odmietnutie je konflikt a konflikt je nepríjemný a trvá.

„Veď je to päť minút tvojho života, čo riešiš?“ hovorila mi vysoká, atraktívna kamarátka, ako jej manžel vyžaduje orálny sex ako súčasť rodinnej pohody bez ohľadu na to, či ho manželka chce poskytnúť. „Radšej by som si čítala, ale on to takto chce,“ opisovala mi iná, ktorá sa pre sexuálne zážitky s milencom na jeho vyžiadanie prezlieka do rôznych rolí.

Málokto by v takýchto prípadoch hľadal sexuálne násilie, naopak, najskôr by sme to označili za iskrivý partnerský život. Muž je za samca a my ženy si to, ako to bolo naozaj, povieme potichu medzi sebou, keď nás nikto iný nepočúva, alebo to nepovieme nikdy nikomu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie