Denník N

Opustili Slovensko, aby dali deťom lepší život. Syn teraz hrá v NHL a nastúpi proti Slovákom

Kevin Labanc v NHL. Foto - TASR/AP
Kevin Labanc v NHL. Foto – TASR/AP

Americký kapitán v tejto sezóne nikde nehral.

Hokejisti Spojených štátov prišli na majstrovstvá sveta s tímom bez veľkých hviezd z NHL, no v skupinovej fáze získali ako jediný tím 18 bodov. Američania trochu nečakane vyhrali B-skupinu a vo štvrťfinále budú súpermi Slovenska.

„Pred sedemnástimi dňami sme sa dali dokopy, pričom niektorí sme sa vôbec nepoznali, a teraz sme na prvom mieste skupiny. Sme na seba hrdí,“ povedal pre web usahockey.com tréner Jack Capuano, známy z pôsobenia na lavičke New Yorku Islanders.

Na slová trénera nadviazal aj Kevin Labanc, ktorý pri výhre nad Talianskom strelil svoje prvé dva góly na turnaji: „Prišiel som sem a nikoho som nepoznal, no teraz sú všetci mojimi bratmi a zažívame veľa zábavy. Sme hrdí, že sme v tejto pozícii [víťazov skupiny],“ uviedol podľa IIHF.

Práve Labanc patrí k najskúsenejším hráčom v americkom tíme, v ktorom má za sebou tretí najvyšší počet odohraných zápasov v NHL – 339. Útočník San José nemá slovensky znejúce priezvisko náhodou.

Obaja jeho rodičia – Milan a Anika – sú totiž pôvodom Slováci, ktorí v roku 1994 emigrovali do newyorského Brooklynu. Niekdajší hokejový obranca Milan Labanc si za Spišskú Novú Ves zahral v historicky prvej sezóne slovenskej extraligy.

Jeho vtedajším spoluhráčom bol aj Stanislav Jasečko: „Je to krásny príbeh, z ktorého by mohol vzniknúť pekný film. Hokejista zanechal hokej, zobral sa do cudziny a tam sa mu narodil syn, ktorý sa dostal do NHL.“

Čo presne teda Labancovcov viedlo k tomu, aby opustili Slovensko?

„Čože, fakt?“

Zlomovým momentom pre Labancových rodičov bola chvíľa, keď Milan nedokázal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie