Denník N

Najsilnejšie lepidlo je sloboda. Miloš mal k ženám rešpekt, to nie je slabosť, hovorí Martina Formanová

Foto - Lucie Robinson
Foto – Lucie Robinson

„Matka, spisovateľka, vdova. Čechoameričanka. Liberálka. Áno, liberálka. Tí boli vždy nenávidení rovnako náckami ako aj komunistami, čo mi znie dobre,“ píše o sebe na twitteri MARTINA FORMANOVÁ. Pred troma rokmi prišla o svojho partnera, filmového režiséra Miloša Formana. V rozhovore ale nezostala len pri spomienkach. Má novú knihu, pokúša sa o dráhu stand-up komičky a je hrdou feministkou, ktorá slobodne a rada obsluhovala svojho muža. A vôbec sa to podľa nej nebije. Ako vidí hnutie MeToo? Rozpráva sa s priateľkou Miou Farrowovou o kauze Woodyho Allena?

Do Prahy priletela z Ameriky na tri týždne, aby pokrstila svoju novú knihu Nalakuj to narůžovo. Prenajala si byt na pražskom nábreží, kde vznikol aj tento rozhovor pre český Deník N.

Vaši synovia Andy a Jim s vami neprišli?

Nie. Ja tu mám veľa povinností a kamarátov, a oni už si lietajú a jazdia samostatne. Majú 22, rýchlo to ubehlo. Mimochodom, Andy a Jim sú to najlepšie, čo mi Miloš dal, a že by tých „naj“ s ním bolo… (Napije sa zhlboka vody.) Ááá, voda je môj druhý najmilší nápoj (smeje sa).

Po víne?

Áno. Kým včera víťazilo víno, dnes prvenstvo preberá voda. Včera bol krst knihy, potom sme sa presunuli sem na párty. Pri všetkej skromnosti, skvelú.

Verím. Po poldruha roku rôzne intenzívnych lockdownov.

Presne. Krst mal úžasnú atmosféru, či už sme sa tešili z knižky alebo z toho, že zase môžeme byť spolu a je veselo. Pozitívna energia by sa tam dala krájať, fakt. Ja mám už dlhší čas aj po druhej dávke očkovania, a nemôžem si ten Bidenov čip vynachváliť, haha.

Až to bolo podozrivé

Celkovo sa vám asi s prezidentom Bidenom dýcha lepšie, nie? Nepatrili ste práve k Trumpovým priaznivcom.

Tak to ste povedali veľmi diplomaticky! Nechcem hovoriť o politike, ale keď si odmyslím konkrétne kroky či ekonomické reformy, pre mňa je dôležité, že tu je slušný, empatický človek. Najmä to, že v tejto ťažkej dobe dokázal ľuďom povedať: Chápem, že pandémia priniesla mnohým z vás veľké finančné problémy, a tiež viem, ako bolí, keď stratíte niekoho blízkeho. Je podstatné, aby sa prezident dokázal vcítiť do ľudí, podržať ich, povzbudiť, a nie ich rozdeľovať a urážať.

Ako vás osobne pandémia zasiahla?

Po Milošovom odchode som sa na dva roky separovala, nemala som chuť na veľký spoločenský život, ale konečne v januári 2020, na svoje narodeniny, som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie