Denník N

Šéfka Progresívneho Slovenska: Silnejúci Hlas a Smer je hádam chyba tejto vlády a nie nás

Irena Bihariová je predsedníčkou Progresívneho Slovenska od júna minulého roka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Irena Bihariová je predsedníčkou Progresívneho Slovenska od júna minulého roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová vraví, prečo nepovažuje za neúspech, ak sa stále potĺkajú na hranici zvoliteľnosti. Neobáva sa, že by ju chcela časť straníkov vymeniť ako Veroniku Remišovú. Spájaniu ministrán nedáva šancu.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo rastú percentá Smeru, kým PS zostáva na prahu zvoliteľnosti,
  • či a kedy pôjde hlasovať v referende,
  • ako vníma účasť prezidentky Zuzany Čaputovej na tajnej schôdzke „superdesiatky“ v SIS,
  • ako s odstupom času vysvetľuje svoj status pochybujúci o samovražde Milana Lučanského,
  • prečo nedáva šance spájaniu malých strán pred ďalšími voľbami.

Ako beriete to, že OĽaNO predbehol v prieskume Robert Fico a nie Progresívne Slovensko? 

To, že OĽaNO predbehol Robert Fico, je nešťastný symptóm tejto vlády. Žiaľ, vláda každým dňom prispieva svojimi krokmi k rastu strany, proti ktorej bojovala. A prečo rastie Fico a nie my? No my sme neprišli robiť politiku ako Robert Fico. Neprišli sme ľuďom ani sľubovať pečené holuby, ani ich štvať proti niekomu a ani kapitalizovať spodné prúdy. Vždy sme boli strana, ako ja hovorievam, pokrokárov svojej doby. Prinášame témy, ktoré na Slovensku ešte nie sú tak veľmi populárne.

Lenže Ficov Smer rastie napriek tomu, že strana čelí vážnym podozreniam, že nechala mafii ovládnuť štát, mnoho jej nominantov a blízkych oligarchov sedí vo väzbe a Progresívne Slovensko sa stále pohybuje na hranici zvoliteľnosti. V čom vidíte problém?

Fica niektorí voliči vnímajú ako nejakého mesiáša, ktorý im sľuboval vianočné dôchodky. Dokázal ich balamutiť až na takých pudových veciach. Raz mal vlnu s migrantmi, pred ktorými chránil Slovensko, potom pred mimovládkami, novinármi. Toto nie je náš štýl.

Áno, sú ľudia, u ktorých vyvolal pocit, že je jediným, kto ich ochráni, a že všetky podozrenia voči nemu a Smeru sú zmanipulované. Dokážu sa nad to povzniesť. Do veľkej miery k tomu prispela neprofesionálna správa štátu v podaní Igora Matoviča.

Nie je problém v tom, že Progresívne Slovensko nedokáže uchopiť opozičnú politiku, keď na kritike terajšej vlády rastie Smer?

To bude ten rozdiel, že my nie sme opozičná strana.

A čo ste?

My sme mimoparlamentná opozičná strana, čo je tiež silný determinant. Nemáme servis, aký majú štandardní opoziční poslanci. Nemáme taký mediálny priestor, asistentov. Nemáme viditeľnosť, s akou môže narábať Fico.

Dobre, ale máte devízu, že nemáte také pošramotené meno. Iba priestor v médiách je problém?

Nie, len porovnávam parlamentnú a mimoparlamentnú opozíciu. No nerada by som to na to zvaľovala. Nechcem hovoriť, že sme všetko zvládli tip-top. Možno sme v niektorých chvíľach boli menej rázni.

Viete, keď platili prísne reštriktívne opatrenia, nikdy sme neboli tí, ktorí voči nim brojili. Bolo veľmi ľahké vykrikovať, povzbudzovať rôznych nespokojných ľudí, robiť protirúškové akcie. Toto nebola naša politika. Áno, asi by sme rástli. Hovoriť – vydržte, buďte disciplinovaní – nie je veľmi populárne v pandemickom období.

Fico v prieskumoch rastie, odkedy takpovediac zapol motor, tlačovku máva takmer každý deň, nakrúca videá, poukazuje na Matovičove chyby. PS v porovnaní so Smerom akoby spalo.

Rozumiem tomu, ale vždy sa na to snažím pozrieť aj optikou nášho voliča, či by bol nadšený z toho, keby sme boli v prvom šíku, prví kričali mesiac po voľbách a boli v tom najtvrdšom odboji proti vláde. My sme nemali krvavé oči. Nechceli sme len preto, že sme prehrali, ísť vláde tvrdo po krku. Toto nebola naša ambícia. My sme sa potešili, že prišlo k výmene. Dávali sme vláde dôveru a nádej.

Aká je teraz vaša pozícia po roku vlády?

Za rok a pol nám vláda ukázala dosť na to, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie