Denník N

Ak neprijmeme inakosť, čaká nás smutná budúcnosť

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ľudia, čo organizujú petíciu proti šesťročnému dievčatku, si žiadne pochopenie nezaslúžia.

K časom krízy patria zvýšený výskyt paranoje i absencie zdravého rozumu. A tiež to, že spod rôznych kameňov vylieza všeličo, čo tam v normálnych časoch a podmienkach zostáva ukryté. Aj vášnivá nenávisť a iracionálny strach zbavený akejkoľvek súdnosti a slušnosti spolu s ľuďmi, ktorí ten hnus v sebe nosia. Prípadne ho len zneužívajú a šíria.

Zo správy o ťažkostiach malej Peťky Skublyovej totiž nie je jasné, či sú za petíciou proti nej naozaj rodičia detí, ktorí do rovnakej školy chodia. Alebo iba vypočítavci, čo si vytypovali ľahkú obeť a príležitosť, ako sa zviditeľniť a trochu rozdúchať emócie. Rovnako ako záhadne financovaná pokútna strana TIP cez svoje bilbordy zneužíva všetok strach a predsudky, čo sa stačili v slovenskej spoločnosti nahromadiť.

Možno sa to zdá byť prehnané, ale ľudia, ktorí začnú zbierať podpisy za vylúčenie šesťročného dievčatka zo základnej školy si žiadne pochopenie a sympatie nezaslúžia – jedine že by mali lekárske potvrdenie o tom, že sa svoje správanie nenesú zodpovednosť.

Strach z cudzieho je prirodzenou súčasťou človeka i spoločnosti. Nie je to však nič, s čím by sa zdravá psychika jedinca i spoločnosti nedokázali vyrovnať. My to budeme musieť robiť čoraz častejšie a budeme čoraz viac doplácať na to, ako to nezvládneme. Je úplne jedno, či sa nám to páči alebo nie, ale zo Slovenska už uzavretý ostrov nikto neurobí. Cudzincov (a našincov) patriacich k inej kultúre, náboženstvu a farbe pleti tu bude len viac a viac.

Nebude to vždy jednoduché, my všetci však budeme čoraz závislejší od toho, ako s nimi dokážeme vychádzať a ako využijeme výhody, ktoré nám ich prítomnosť poskytuje. Tí, čo štvú proti malému dievčatku v Topoľčanoch, pracujú práve na tom, aby obyvatelia Slovenska neboli na budúcnosť dobre pripravení. A režú im tým konár pod zadkom.

Video: Šesťročné dievčatko v škole niektorí nechcú,
pretože je moslimka (
autor: Martina Pažitková)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie