Denník N

Seriál Twin Peaks sa vráti aj s hlavnou hviezdou

Kyle MacLachlan v seriáli Twin Peaks a dnes. Foto - Outnow
Kyle MacLachlan v seriáli Twin Peaks a dnes. Foto – Outnow

Režisér David Lynch ráta pri oživení kultového televízneho diela 90. rokov s hercom Kyleom MacLachlanom.

„Uvidíme sa o 25 rokov!,“ hovorí školáčka, ktorú zavraždia agentovi FBI. Presne toľko času od premiéry Twin Peaks uplynie tento rok a režisér David Lynch na záverečnú scénu z  druhej série už dlhšie myslel. Preto mali zástupcovia televízie Showtime zjednodušenú úlohu, keď za ním prišli s ponukou tento seriál oživiť.

Prvé správy sa objavili vlani na jeseň, teraz sú tvorcovia k pokračovaniu kultového televízneho diela 90. rokov ešte bližšie. „Privítajte naspäť v Twin Peaks špeciálneho agenta Dalea Coopera!,“ napísal režisér na Twitteri a pridal túto fotografiu:

Herec Kyle MacLachlan potvrdil dohodu na konferencii Television Critics Association, kde sa objavil naštylizovaný na spôsob svojej postavy – s neodmysliteľnou šálkou kávy a v tmavom obleku: „Neviem sa dočkať návratu do podivného a čarovného sveta Twin Peaks,“ vyhlásil.

Že to myslel úprimne, niet pochýb. Všetky jeho neskoršie postavy zatienila charizma špeciálneho agenta FBI, ktorý nevie fungovať bez dobrej kávy a čerešňového koláča, nad prípadmi rozmýšľa zavesený dolu hlavou alebo v posteli.

Tak ako je zvláštny on, bol zvláštny aj celý seriál. Mix mysterióznej detektívky, psychotrileru, sitkomu a hororu. Inakosť sa začína už pri úvodnej zvučke, takmer každá z postáv má svoju temnú stránku, bizarné dialógy, ponuré scény striedajú surrealisticky vtipné momenty, halucinačná atmosféra v kulisách vidieckeho mestečka… Namiesto ďalšieho popisu si stačí pustiť trailer:

Fanúšikovia kultového diela sa určite tešia, ale čo začiatkom 90. rokov popri inej televíznej produkcii vyčnievalo, dnes už nemusí. Twin Peaks predznamenal novú vlnu seriálov, ktorých ambície mieria úplne inam než u tradičných sitkomov. Breaking Bad, True Detective, Fargo a ďalšie diela prilákali novú generáciu publika, dokáže im niečo, čo tu už raz bolo stačiť alebo dokonca priniesť niečo úplne nové?

Tvorcovia tomu veria, do tímu sa zapojil aj pôvodný scenárista Mark Frost. Ten už bol aj trochu viac konkrétnejší: „Všetkým, čo sa cítili ochudobnení, keď sa seriál skončil, sa bude páčiť, akým smerom sa vydá,“ odkazuje.

Televízia Showtime je zatiaľ opatrná, zmluva je na deväť častí. Ak sa ale dostaví úspech, určite pribudnú ďalšie. Premiéra je naplánovaná na začiatok budúceho roka.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie