Denník N

Voda stúpa a času je málo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ostáva iba veriť, že tí najlepší medzi nami nastúpia do hry v pravý čas, pretože práve teraz ich potrebujeme.

Už vlastne ani neviem, kde som čítal tento dalajlámov výrok (citujem z hlavy, čiže nepresne): „Keď si konfrontovaný s problémom, zváž dve veci: Spôsobil si ho ty? A keď si ho nespôsobil, vieš prispieť k riešeniu? Keď si odpovieš na obidve otázky negatívne, hoď problém za hlavu. Väčšinu problémov sa týmto jednoduchým grifom snažím hodiť za hlavu. Stáva sa však občas, že sa mýlim.

Napríklad teraz a v Česku, kde žijem už tri desaťročia: V Senáte ČR sa našli ľudia, ktorí žiadajú odvolanie prezidenta Miloša Zemana. A to som si bol istý, keď sme podpisovali petíciu za jeho odvolanie či postávali na demonštráciách hnutia Milion chvilek pro demokracii, že sú to iba márne gestá. Neboli.

Pred pár dňami boli tiež zverejnené nespochybniteľné fakty o tom, že premiér Andrej Babiš je skutočným majiteľom Agrofertu nielen v Česku, ale aj na Slovensku, v Británii a v Nemecku. Čiže klamal a je to čierne na bielom. Stalo sa tak vďaka novinárom, mimovládnej iniciatíve Rekonstrukce státu a zverejneniu auditu Európskej komisie o jeho konflikte záujmov. Čiže na otázku, či má zmysel, aby sa “bezmocný“ občan venoval politike, je odpoveď jasná: má! Ale konkrétne a osobne.

Avšak: ľahkosť, s akou dnes možno vstúpiť do verejného priestoru, plodí povrchnosť a improvizáciu. Čosi ako krčmové reči.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie