Denník N

Krpelan zo Za ľudí: Kisku by som na stretnutie do SIS nepustil (+ video, podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

To, či bude Peter Pellegrini premiérom, závisí aj od Roberta Fica, hovorí bývalý generálny manažér strany Za ľudí Roman Krpelan. Fico podľa neho môže mať na Pellegriniho informácie, ktoré mu môžu poškodiť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Roman Krpelan v rozhovore okrem iného hovorí:

  • o tom, že Igor Matovič chodí na rokovania dobre pripravený a končia, ako si on želá;
  • o Márii Kolíkovej a Jurajovi Šeligovi a poste lídra Za ľudí;
  • o nasledujúcich voľbách a možných koalíciách;
  • o správach SIS, ktoré dostával Andrej Kiska, a o mafiánskom štáte.

Keď sa dnes spätne pozriete na situáciu pred voľbami 2020, nebolo chybou, že sa strany PS-Spolu a Za ľudí nespojili do jednej koalície? 

Dali sme si vtedy spraviť prieskum, z ktorého vyšlo, že trojkoalícia by nemala väčšie čísla, ako keď išli strany samostatne. Zároveň atmosféra v PS-Spolu a Za ľudí bola taká, že nie všetci mali záujem o vytvorenie trojkoalície. V strane Za ľudí sme si uvedomovali, že by bolo dobré dať dokopy väčšiu silu, preto sme prišli s nápadom, aby vtedajšie opozičné strany vytvorili takzvaný Blok zmeny. Bol to návrh Andreja Kisku, ktorý dával dokopy päť strán. Ak si dobre pamätám, jedinou stranou, ktorá to vtedy úplne odmietla, bolo KDH. Vtedy sme povedali, že si nechceme zobrať na tričko, že by KDH zostalo mimo parlamentu. Koalícia sa nepodarila. Vždy sme hovorili, že koalície majú mať spoločné prieniky. Koalícia PS-Spolu bola liberálnejšie ladená, a preto sme hovorili, že by bolo prirodzenejšie, keby sa PS-Spolu dalo dokopy so SaS. Obidve strany oscilovali na hranici zvoliteľnosti, ani k tomu neprišlo.

S dnešnými vedomosťami – nebola to chyba?

Takto sa na politiku nedá pozerať. Robíte rozhodnutia v danom čase a momente. Nedá sa hrať na „čo by bolo keby“. Veľmi ma mrzí, že sa PS-Spolu nedostali do parlamentu, že sa nedostalo KDH, vládnu koalíciu a svoj volebný výsledok sme si predstavovali inak.

Video: Rozhovor s odvolaným manažérom strany Za ľudí Romanom Krpelanom  (Monika Tódová, Martina Koník)

Prečo sa to nepodarilo?

Ešte mesiac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Rozhovory

Veronika Remišová

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie