Denník N

Český týždeň: Senátny výbor odhlasoval, že prezident Zeman stratil pojem o čase a priestore

Miloš Zeman so Zuzanou Čaputovou pri návšteve Bratislavy v novembri 2019. Foto - TASR
Miloš Zeman so Zuzanou Čaputovou pri návšteve Bratislavy v novembri 2019. Foto – TASR

Autor je reportérom českého Deníka N

Komunisti podržali vládu Andreja Babiša. Vláda začala uhrádzať ľuďom testy na dovolenku, niektorým laboratóriám to však zabudla povedať. Zeman podľa jedného zo senátnych výborov prestal zvládať svoju funkciu.

1. Divadlo s predvídateľným koncom

Októbrové voľby sú čoraz bližšie. O tom sa mohol presvedčiť každý, kto si v deň hlasovania o nedôvere vláde zapol spravodajský kanál Českej televízie. Hodiny a hodiny sa za pultom striedali politici vlády aj opozície a „rokovali“ o vyhlásení nedôvere vláde, aj keď bolo od rána jasné, ako dopadne.

Nezvládnutie pandémie, Babišov konflikt záujmov a zvláštna komunikácia okolo výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach – vláda je nepopulárna a nemá ani väčšinu v snemovni. Vyjadriť jej nedôveru sa teda zdá logické, lenže má to jeden háčik – zhodenie vlády bez reálnej možnosti zostaviť vlastný kabinet a s hrozbou vyvolania politickej krízy by opozíciu mohlo stáť voľby.

Opozičné strany, ktoré svojim voličom hlasovanie o nedôvere sľúbili, sa tak ocitli v pasci – museli sa pokúsiť zvaliť vládu a dúfať, že im to nevyjde.

Situáciu za nich vyriešili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie