Denník N

Od narodenia vo vlaku na Sibíri až po priateľstvo s Jackie Kennedyovou, Nurejev svojím sexepílom spopularizoval mužský tanec

Rudolf Nurejev - záber z filmu o jeho živote s názvom Nureyev
Rudolf Nurejev – záber z filmu o jeho živote s názvom Nureyev

Dva mesiace po tom, čo Jurij Gagarin ako prvý človek vzlietol do vesmíru, zo Sovietskeho zväzu utiekol známy baletný tanečník Rudolf Nurejev. Pre Sovietsky zväz to bol reputačný problém. Ruský balet bol totiž vo svete veľmi známy a rovnako ako vesmírne letectvo bol súčasťou propagandy.

Vďaka snahe predviesť vo svete výnimočnosť sovietskeho umenia sa Nurejev v roku 1961 dostal so svojím baletným súborom do Paríža. Nurejevovo vystúpenie vyvolalo senzáciu. Po úspechu v Paríži mal súbor pokračovať vystúpeniami v Londýne, no Nurejev tam už nedorazil. Na parížskom letisku mu oznámili, že pre neho v lietadle do Londýna nie je miesto a má sa vrátiť späť do Moskvy.

Sovietsky zväz mal na to dva dôvody. Bol rebelant, ktorý nedodržiaval pravidlá a v Paríži sa stretával s cudzincami, utekal strážcom a navštevoval gejbary. A takisto bol taký výnimočný tanečník, že svojím živelným vystúpením a výraznou osobnosťou príliš strhával pozornosť na seba, čím zatieňoval zvyšok svojho súboru.

Nurejev je jedným z najslávnejších baletných tanečníkov na svete. Vďaka talentu a drine sa vypracoval z chudobného Tatára, ktorého otec za tanec bil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie