Denník N

Investigatívna novinárka Pavla Holcová: O seba strach nemám, bojím sa o život ľudí, ktorých mám rada

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pavla Holcová je česká investigatívna novinárka, zakladateľka a šéfredaktorka portálu investigace.cz. Úzko spolupracovala aj so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. „Tri roky práce po jeho smrti boli veľmi intenzívne, vlastne som nemala žiadne voľno, žiadny oddych, pracovala som aj cez víkendy. Nebolo to dobré. Po tom prvom roku to vo mne v podstate psychicky vybuchlo,“ hovorí v rozhovore.

Akú vlastnosť okrem zvedavosti musia mať investigatívne novinárky/novinári?

Myslím si, že nám nesmie chýbať pokora. K všetkým hypotézam, ktoré sa snažíme dokázať alebo overiť, musíme pristupovať tak, že rovnako dobrý výsledok bude, keď sa preukážu, aj keď sa nepreukážu. Prípadne keď sa dokonca preukáže úplný opak toho, čo pôvodne tvrdíme.

V globálnej žurnalistike však čím ďalej, tým častejšie narážam na to, že niektorí novinári k svojej práci pristupujú opačne. Dopredu vedia, čo chcú napísať a ako má príbeh dopadnúť. Svoju prácu potom rámcujú tak, aby výsledok zodpovedal ich predstave. Vedia, že svoju hypotézu môžu potvrdiť vtedy, keď prinesú svedectvo takého a takého človeka a pridajú k tomu také a také dokumenty.

Veľmi často si nedovolia žiadnu pochybnosť, že by to celé mohlo byť inak.

Kedy a čím sa vlastne začína každý investigatívny príbeh?

Na úplnom začiatku býva väčšinou meno človeka alebo firmy. Následne potrebujeme pochopiť, o koho ide, o akú firmu, prečo by nás mala zaujímať. Musíme porozumieť kontextu.

Až potom prichádza hypotéza, ktorú vystaviame okolo toho, prečo má cenu venovať čas, energiu a peniaze zisťovaniu ďalších informácií o danom človeku alebo firme.

Odkiaľ príde to prvé meno?

Zdrojov, odkiaľ čerpáme, je veľa. Bývajú nimi uniknuté dokumenty, uniknuté bankové výpisy a záznamy o prevodoch alebo to môže byť rozhovor s niekým, kto nás na to upozorní.

Táto práca je vždy iná, práve podľa toho, čo alebo kto je zdrojom našich prvotných informácií. Nedá sa uviesť len jedna šablóna toho, ako pracujeme a čoho sa držíme.

Do akej miery hrá vo vašej práci rolu náhoda, stretnutie s tými správnymi ľuďmi, prípadne správny dokument v ruke v tej správnej chvíli?

Svoju rolu náhoda určite hrá. Do akej miery, o tom som nikdy nepremýšľala.

Keď som ešte pracovala pre Človeka v ohrození, pracovali sme s kubánskymi disidentmi, ktorých sme učili základy žurnalistiky a spravodajstva. Zhodou náhod som sa raz s rumunským kolegom Paulom Radu ocitla na niekoľko dní vo väzení. Až tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Svet

Teraz najčítanejšie