Denník N

High 5ive: Museli sľúbiť, že s Kerouacom nebudú piť, Burroughs zaplnil miestnosť dymom

Foto - BRaK
Foto – BRaK

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

„Mal na sebe ľahký šedý oblek Brooks Brothers s vestou, modrú pásikavú košeľu z Gibraltáru v anglickom štýle a tmavomodrú kravatu s malými bielymi bodkami.“ Rozhovory v Paris Review sa vždy začínajú dôkladným opisom persóny, jej nálady, spôsobu rozprávania, ale aj zariadenia izby či bytu a obsahu osobnej knižnice.

Takto sa čitateľ môže na nasledujúci hĺbkový rozhovor naladiť, respondenta má živo pred očami. Uvedený náčrt outfitu sa týka Williama S. Burroughsa. Interview s ním si z nového výberového zväzku rozhovorov z Paris Review (BRaK, 2021) dávam ako prvé. Sme v 60. rokoch, Burroughs má 50 a veľké skúsenosti s drogami i písaním.

Na dvadsiatich stranách sa tu otvára radikálna a (už) čistá hlava. Vecne a jasne reportuje o oblasti narkotík, o dôležitosti všímavosti a snov, o vzťahu technológií a literatúry či o metóde strihu (cut-up). Je to dobrý štart ku Kerouacovi, k Millerovi, Nabokovovi a ďalším. Uvažujem, že takýto spôsob rozhovorov by bolo načim oživiť.

*

Dvaja mladí Afričania sa ocitnú vo víroch 1. svetovej vojny. Jeden z nich je smrteľne zranený. Zdrvený a zúfalý druh sa v ošiali pomsty vrhá do boja. Každý večer sa vracia so získanou zbraňou a s odseknutou rukou nepriateľa. „Čokoládový vojak“ je najprv pre bielych kolegov hrdinom, postupne vyvoláva strach a odpor.

Anglický

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie