Denník N

Zlý večer Manchestru United: desivé zranenie Shawa a prehra v Holandsku

Foto - AP
Foto – AP

Mladý Angličan má zlomenú nohu a čakajú ho mesiace zotavovania. Hráč, ktorý ho zranil, podľa rozhodcu nefauloval a neskôr strelil vyrovnávajúci gól.

Manchester United má za sebou zápas, v ktorom sa všetko obrátilo proti nemu.

V utorňajšom dueli Ligy majstrov, ktorú hral po ročnej prestávke, najprv utrpel desivé zranenie jeho obranca Luke Shaw; potom skóroval súperov hráč, ktorý ho zranil; a tím napokon celý zápas v Eindhovene proti PSV prehral 1:2, hoci viedol 1:0.

Zlomená píšťala a ihlica

„Je to príšerné. Bol to veľmi zlý zákrok. V šatni mal kyslíkovú masku a plakal,“ hovoril o Shawovom zranení po stretnutí manažér Louis van Gaal pre BBC.

Mladý ľavý obranca v 15. minúte šprintoval s loptou od autovej čiary až do šestnástky, keď ho zákrokom oboma nohami zastavil Hector Moreno.

Kým ten s previnilou grimasou na tvári kráčal preč, Shaw ležal na trávniku deväť minút, než ho s kyslíkovou maskou na tvári odniesli.

Výsledok: zlomená píšťala a ihlica, v stredu operácia v Manchestri, niekoľkomesačná rekonvalescencia a veľmi pravdepodobne koniec sezóny.

Mexičan napriek tvrdému zákroku zostal na trávniku a United zahrávali len rohový kop. „Moreno trafil loptu, ale Shawa zasiahol svojou druhou nohou a rozhodca ho mal potrestať minimálne penaltou, ak nie rovno vylúčením,“ hodnotil komentátor online prenosu na Guardiane. „Nemyslím, že v tom zákroku bol zlý úmysel, ale bola to z jeho strany rozhodne nebezpečná hra.“

Frustrujúci večer pre United pokračoval a bol to zhodou okolností práve mexický obranca, ktorý v nadstavenom čase prvého polčasu vyrovnával na 1:1. Jeho hlavičku nešťastne nadvihol Daley Blind a Ashley Young na bránkovej čiare už nedokázal zareagovať.

Jeden z najlepších v tíme

Dvadsaťročný Shaw patrí k najtalentovanejším anglickým futbalistom. Do United prišiel vlani za 30 miliónov libier ako jedna z prvých van Gaalových posíl. Mnohí prestupovú sumu považovali za premrštenú, prvú sezónu mal mladík v novom klube ťažkú, no na začiatku tejto už patril k najlepším hráčom tímu.

„Myslím, že to bude sezóna Luka Shawa – verím v to,“ hovoril ešte pred jej začiatkom manažér a hráč ho nesklamal. V inak veľmi opatrnej hre United bol jedným z mála, kto dokázal vpredu niečo vymyslieť a pritom prakticky nechyboval v obrane. Teraz podľa všetkého nestihne ani júnové Euro 2016, kde by pri súčasnej forme hral za Anglicko v základnej zostave.

Podobné zranenia sa liečia dlho a sú hráči, ktorí sa z nich nikdy naplno nedostanú. Henrik Larsson sa po dvojnásobnej zlomenine vrátil po súťažného futbalu po 212 dňoch, Aaron Ramsey po 252 dňoch, Eduardo da Silva po 296. Európsky šampionát sa začína už o 269 dní.

Výhodou je, že Shaw ako mladý hráč môže zranenie prekonať ľahšie a ako ľavonohý futbalista má zlomenú pravú nohu.

„Najťažšie to bolo po psychickej stránke,“ spomínal na svoje ťažké zranenie Ramsey z Arsenalu, ktorý mal v tom čase taktiež 20 rokov. „Môže vám trvať zopár zápasov, kým sa do toho dostanete fyzicky, ale mentálne to trvá omnoho dlhšie. Trvalo niekoľko rokov, kým som išiel do súbojov znovu naplno,“ priznal.

Napokon, nohu si v zápase pred viac ako rokom zlomil aj Moreno a potom pauzoval šesť mesiacov. Stalo sa to na MS 2014 proti van Gaalovmu Holandsku a pred ťažkým zranením oňho údajne mali záujem aj United. „Viem, ako sa cíti. Viem, aké ťažké to je. Cítim sa pre to veľmi zle, mrzí ma to,“ povedal podľa Guardianu.

Shaw: Vrátim sa silnejší

Shaw ešte počas zápasu, ani nie hodinu po tom, ako ho odniesli do šatne, písal na Twitter: „Ďakujem všetkým za vaše správy, slovami nedokážem opísať, aký som z toho zdeptaný. Moja cesta za zotavením sa začína teraz, vrátim sa silnejší.“

Manchester v druhom polčase inkasoval ešte raz a zápas napokon prehral 1:2. „Prehra je bolestivá, ale zranenie Luka Shawa bolí omnoho viac,“ povedal brankár David De Gea.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie