Denník N

Sprievodca svetom švihadiel: Na začiatok si vyberte ťažšie a neskáčte viac ako 10 minút

Ilustračné foto – Pixabay/Mohammad Hassan
Ilustračné foto – Pixabay/Mohammad Hassan

Píše Pam Mooreová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Ak si myslíte, že švihadlá sú „len pre dievčatá v sukničkách hopkajúce na ihrisku,“ podľa Alysie Mattsonovej by ste to mali prehodnotiť.

„Je to oveľa drsnejší šport, než si myslíte,“ vraví 28-ročná švihadlová fanúšička zo Seattlu. Keď v apríli 2020 nemohla navštevovať fitness centrá a online tréningy ju už unavovali, rozhodla sa kúpiť jednu z mála športových pomôcok, ktoré sa nevypredali – švihadlo.

Odvtedy si Mattsonová našla mnoho priateľov v online švihadlovej komunite, ktorá počas pandémie rekordne narástla. Erica Brandeliusová zo spoločnosti RX Gear zo San Diega tvrdí, že predaj švihadiel sa oproti predchádzajúcemu roku navýšil o 30 percent.

Podľa Tima Hafta z manhattanskej firmy Punk Rope ich spoločnosť zaznamenala v tom čase nárast dokonca o 145 percent.

Nemecká odborníčka a trénerka v skokoch cez švihadlo, Mira Waterkottová, takisto pripomína nedávne úspechy tohto športu. Keď sa na začiatku pandémie presunula do online priestoru, viedla tréning. Dopyt vzrástol tak, že teraz vedie tri tréningové skupiny.

Tento úspech si vysvetľuje cenovou dostupnosťou a pohodlnosťou švihadiel. Podľa šesťnásobnej nemeckej šampiónky v tejto disciplíne stačia na začiatok iba dve veci – švihadlo a trochu zvedavosti.

Benefity skákania

Viete si zaskákať v podstate hocikde bez toho, aby ste minuli viac než 15 eur za švihadlo, a tento typ tréningu prináša vášmu zdraviu množstvo benefitov. Okrem toho, že si zlepšíte rýchlosť, rovnováhu a koordináciu, je to „najlepšie kardio cvičenie, aké si viete predstaviť,“ hovorí Nick Woodard, 14-násobný svetový šampión v skákaní cez švihadlo.

Podľa inštruktorky z Chicaga Rachel Jablowovej skákanie udržiava správnu hustotu kostí a predchádza osteoporóze.

Stimuluje aj správne fungovanie mysle, obzvlášť ak máte vytvorenú komplikovanú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie