Denník N

Handzuš mu zohnal filozofickú knihu o Slovákoch. Fín prišiel zmeniť náš hokej a rozpráva, čo sa o nás naučil

Jukka Tiikkaja. Foto N - Peter Kováč
Jukka Tiikkaja. Foto N – Peter Kováč

Jukka Tiikkaja vysvetľuje, prečo prehodnotil svoj výrok, že úpadok nášho hokeja sa podobá na príbeh Nokie.

Vo februári 2017 bola delegácia Slovenského zväzu ľadového hokeja vo Fínsku naberať inšpiráciu.

„Stretli sme sa v piatok poobede vo Vierumäki a predstavil som im systém rozvoja trénera na našom zväze,“ hovorí dnes Jukka Tiikkaja. „Na druhý deň ráno sa chceli stretnúť a prebrať potenciálnu spoluprácu. Už mierili na letisko, tak sme sa stretli na benzínovej pumpe.“

Rovno tam dostal ponuku, aby prišiel pomôcť zreformovať slovenský hokej a napokon v bratislavskom sídle zväzu strávil dva roky.

Ešte keď tu bol, v rozhovore pre Sportnet povedal, že príbeh slovenského hokeja sa podobá úpadku Nokie. Teraz hovorí, že počas nasledujúcich mesiacov strávených na Slovensku svoj názor zmenil.

Takisto realisticky hovorí, že postup do štvrťfinále na prebiehajúcom šampionáte sa nedá vyhlásiť za jednoznačný výsledok jeho práce ani zmien, o ktoré sa snaží vedenie nášho hokeja od roku 2016.

„Slovensko je stále tím, ktorý sa pohybuje na MS od 8. do 10. miesta. Ak mu vyjde ten jeden zápas, do štvrťfinále môže postúpiť, no nie pravidelne. To sa síce dá dosiahnuť, ale treba na tom dlhodobo pracovať a výsledok príde až oveľa neskôr,“ hovorí muž, ktorý dlhé roky spolupracoval s Erkkom Westerlundom, bývalým úspešným trénerom miestnej reprezentácie. Tiikkaju si IIHF vybrala aj na rozvoj hokeja v Ázii.

Po návrate do Fínska je od roku 2019 prevádzkovým riaditeľom Fínskeho športového inštitútu vo Vierumäki.

Čo mu ukázala kniha slovenského filozofa

Bývalý hviezdny hráč a dnes generálny manažér fínskej reprezentácie Jere Lehtinen povedal, že Fínsko si na prelome storočí prešlo reformou hokeja. „Tréneri to spočiatku neprijímali, nevedeli, čo sa bude diať,“ uviedol pre Denník N počas MS 2019 v Košiciach.

„Vôbec nie ste od nás odlišní,“ hovorí o dva roky neskôr Tiikkaja. „Ľudia majú odpor voči zmenám všade vo svete.“

Fínsky odborník si však za dva roky všimol isté špecifiká ľudí žijúcich na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie