Denník N

Bohatšie deti sú častejšie zranené, vychovávame robotov. Odborník vysvetľuje, čo robia Fíni inak

Tomáš Mihalík. Foto - archív T. M.
Tomáš Mihalík. Foto – archív T. M.

Dnes sú rodičia ako taxikári, vraví odborník.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Asi si spomínate na tie rána, keď ste si zapínali teletext, aby ste zistili, koľko bodov získali Handzuš, Bondra či Demitra. Fičalo to, Slováci boli v NHL žiadaným artiklom,“ povedal v tretej prednáške Športovej vedy kondičný a silový špecialista Tomáš Mihalík.

V sezóne 2001/02 pôsobilo v najlepšej hokejovej lige sveta 31 slovenských hráčov. O rok neskôr ich bolo 35 a v sezóne 2003/04 dokonca až 37. Momentálne ich je v NHL iba 7.

Zdroj – Tomáš Mihalík

„Utiekol nám vlak. Treba si naliať čistého vína: naozaj sme vyťažili zo ‚zlatej generácie‘ a robíme systematickú prácu?“ pýtal sa Mihalík.

Na porovnanie: Fíni majú v NHL až 44 zástupcov. Ako je možné, že medzi dvomi krajinami s porovnateľne veľkou populáciou je taký veľký rozdiel?

„Nie je to raketová veda. Nefunguje to tak, že krajiny si potajomky predávajú informácie a nechcú nám povedať, ako to robia, že sú úspešní. Hovorí sa o tom na celom svete,“ uviedol.

Vo svojej prednáške vysvetlil, čo robia Fíni v príprave mládeže inak. Hovoril aj o tom:

  • či by sa mali deti venovať viacerým športom;
  • prečo sú bohatšie deti častejšie zranené ako chudobnejšie;
  • ako Veľká Británia strojnásobila počet olympijských medailí; či
  • čo by sme mohli na Slovensku okamžite zlepšiť.

Fínom nejde o to, či ich deti vyhrávajú

Tomáš Mihalík prišiel v úvode svojej prednášky s pomerne šokujúcimi štatistikami. „Namodelujme si imaginárny zápas medzi Fínskom a Slovenskom,“ začal.

„Fíni majú v juniorskej kategórii 3-tisíc hokejistov, kým Slováci asi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie