Denník N

Polmiliónový úplatok a veľa pozemkov od štátu. Kvietikovu skupinu vinia, že nemala zábrany po prehre SNS

Oligarcha blízky SNS Martin Kvietik podľa vyšetrovateľov ovládal reštitúcie na Slovenskom pozemkovom fonde. K pozemkom sa vraj nedalo dostať bez úplatkov. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Oligarcha blízky SNS Martin Kvietik podľa vyšetrovateľov ovládal reštitúcie na Slovenskom pozemkovom fonde. K pozemkom sa vraj nedalo dostať bez úplatkov. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aj krátko pred nástupom Matovičovej vlády sa mali diať na pozemkovom fonde zlodejiny pod taktovkou finančníka blízkeho SNS Martina Kvietika. Za úplatok pol milióna eur podľa polície reštituoval pozemky pri Nitre vplyvný developer. Tiež je vo väzbe. Kvietik sa snaží zachrániť aj opisom povahy Andreja Danka.

Rabovačka do poslednej chvíle. Takto sa dajú zhrnúť obvinenia, ktorým čelí partia okolo finančníka Martina Kvietika s väzbami na Slovenskú národnú stranu (SNS) v súvislosti so Slovenským pozemkovým fondom. Kvietikovu skupinu podľa vyšetrovateľov nezastavila ani volebná prehra SNS.

Keď sa strana Andreja Danka vlani nedostala do parlamentu a ostávalo už len pár hodín do vymenovania novej vlády Igora Matoviča, na pozemkovom fonde sa činili. Štyri dni pred prevzatím moci terajšou štvorkoalíciou – 17. marca 2020 umožnila dnes už stíhaná exriaditeľka fondu, nominantka SNS, Adriana Šklíbová previesť lukratívne pozemky pri Nitre z vlastníctva štátu na firmu Profinex engineering, za ktorou stojí významný developer s minulosťou v HZDS i Drukose Roman Kvasnička.

Aj on 22. mája skončil v kolúznej väzbe rovnako ako Kvietik a Šklíbová, ale aj jej nástupkyňa v pozícii šéfky fondu, nominantka OĽaNO, Gabriela Bartošová, pre ktorú podal demisiu minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z OĽaNO. V pondelok chcel svoj odchod odvolať, ale napokon zasiahla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) dohodla na jeho výmene.

200-tisíc eur išlo do emirátov

V reštitučnom prípade, v ktorom figuruje developer Kvasnička, išlo o veľa. Štátny fond mu nedal len obrovské pozemky blízko Nitry, ešte predtým mu podľa vyšetrovateľov vyplatil aj hŕbu peňazí.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v uznesení o jeho vzatí do väzby opisuje, ako mu fond na účet poslal 300-tisíc eur a Kvasnička potom odoslal 200-tisíc do Spojených arabských emirátov. Policajti pracujú aj s verziou, že by mohlo ísť o úplatok. Od emirátov chcú žiadať informáciu, komu účet skutočne patrí.

Majiteľa banskobystrickej firmy Profinex engineering Kvasničku teraz väzobne stíhajú za to, že si mal tento výhodný biznis zabezpečiť na fonde vďaka podplácaniu. Podozrievajú ho z úplatku pol milióna eur pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie