Denník N

MS, semifinále: Kanade hrozila blamáž, potom však objavila hviezdu z karantény a zahrá si o zlato

Andrew Mangiapane. Foto - TASR/AP
Andrew Mangiapane. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

neobyčajné hokejové majstrovstvá sveta napokon budú mať celkom obyčajné finále, v ktorom sa rovnako ako pred dvoma rokmi stretnú Kanada a Fínsko.

Kanaďania veľmi dobrým výkonom zdolali USA 4:2. Fíni pri výhre 2:1 nad Nemeckom sotva oslnili, ale takí sú Fíni – sotva oslnia a dostanú sa do finále.

Semifinálový deň má dvoch veľkých hrdinov, ktorí sú kandidátmi na ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja – kanadským je útočník Andrew Mangiapane a fínskym brankár Juho Olkinuora.

Hokejový príbeh Mangiapaneho je rovnako nepravdepodobný ako kanadská cesta do finále. Olkinuora je zase podobným úkazom vo fínskej bráne ako Kevin Lankinen pred dvoma rokmi.

Súhrn MS v hokeji prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Americkým hokejistom v semifinále proti Kanade pre zranenia chýbali útočník Matthew Beniers a obranca Matt Roy, no nastúpil kapitán Brian Boyle, ktorého za štvrťfinálové pichnutie do slabín Miloša Romana direktoriát turnaja nepotrestal suspendáciou.

Boyle, ktorý svojím zákrokom nahneval aj Craiga Ramsayho, však toho v semifinále veľa nepredviedol, teda až na dvojminútové vylúčenie za faul lakťom.

Na ľade bol americký kapitán aj v záverečných sekundách, keď jeho tím nezvládol hru bez brankára a do prázdnej brány dostal gól na 2:4, ktorý definitívne rozhodol o kanadskom postupe.

Kanada si zahrá o zlato, hoci turnaj začala v skupine prehrami s Lotyšskom 0:2, USA 1:5 a Nemeckom 1:3. Do štvrťfinále sa dostala s iba 10 bodmi a s veľkým šťastím – stačilo, aby Kazachstan zdolal Nórsko a bola by z hry von ešte pred záverečným dňom skupín.

Kanaďania sa potom ešte museli spoliehať aj na to, že záverečný zápas skupiny Nemecko – Lotyšsko sa po 60 minútach neskončí remízou.

Ak by sa to stalo, dnes by už Kanaďania na MS neboli. Namiesto toho však sledujeme, ako nečakane zvrátili vývoj turnaja a v nedeľu budú môcť získať svoj 27. titul, čím by sa v historickej bilancii vyrovnali Rusku (vrátane sovietskych titulov).

Ako sa to Kanaďanom po katastrofálnom začiatku MS podarilo?

Veľkú zásluhu na zmene kanadskej hry majú dvaja muži:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie