Denník N

Ten zápas bol odvetou za druhú svetovú. Ako van Basten vrátil Holanďanom bicykle

„Zbožňoval som vyhrávanie,“ povedal v rozhovore pre BBC. Leto 1988 patrilo Marcovi van Bastenovi: legendárnemu útočníkovi, ktorý musel s futbalom skončiť už ako 28-ročný, no napriek tomu sa o ňom hovorí ako o jednom z najlepších v histórii.

Holandsko vtedy doviedol k víťazstvu na majstrovstvách Európy – jedinej veľkej trofeji, ktorú táto futbalová veľmoc vo svojej histórii získala.

Van Basten na Eure 1988 potvrdil povesť hráča svetového formátu, Holandsko sa po rokoch sklamaní tešilo z úspechu a trénerovi Rinusovi Michelsovi sa opäť potvrdilo, že jeho „totálny futbal“ naozaj funguje.

Bolo to vykúpenie pre celú krajinu: holandskí futbalisti totiž dokázali vo veľkom zápase – v semifinále – konečne poraziť západné Nemecko, svojho nenávideného rivala.

Holandsko hralo s technikou, silou aj so sebavedomím a všetky tieto prednosti stelesňoval legendárny van Basten. Na turnaji v západnom Nemecku sa objavilo v dnes už ikonických neónovo-oranžových dresoch od firmy Adidas a odohralo v nich len päť zápasov.

Van Basten, ktorý celú sezónu po prestupe do AC Miláno strávil zotavovaním sa po zranení, sa vtedy stal legendou. Na Eure strelil päť gólov vrátane hetriku do siete Anglicka a rozhodujúcich gólov v semifinále aj vo finále. Najpamätnejší bol volej vo finále proti Sovietskemu zväzu – jeden z najkrajších gólov v histórii svetového futbalu.

Van Basten s futbalom začal v Utrechte, kde si na betónovom ihrisku na sídlisku kopal so svojím starším bratom. Ten bol mohutnejší a vo vzájomných zápasoch ho ľahko prekonával, preto Marco hľadal nezvyčajné riešenia. „Nechápal, prečo robím všetko zložito,“ spomínal si.

S otcom v televízii na čiernobielej obrazovke sledoval zápasy tímov zo 70. rokov, zlatej éry holandského futbalu – Feyenoordu Rotterdam, ale predovšetkým Ajaxu Amsterdam a reprezentácie okolo hviezdneho Johana Cruyffa. Bol zvyknutý, že Ajax a Holandsko vyhrávajú. V nedávno vydanej autobiografii opísal Cruyffa prívlastkom „Lord Jesus Cruyff“ (Pán Ježiš Cruyff). Bol jeho najväčším hrdinom.

Zapisoval si finty

Prvý raz ho videl na štadióne v Amsterdame, keď mal pätnásť. „Schádzal po schodoch a chcel som mu povedať: ‚Počúvajte, zapamätajte si ma, lebo v budúcnosti sa ešte uvidíme.‘ Nemal som však dosť odvahy.“

O pár rokov neskôr s veteránom Cruyffom hral a ten sa v Ajaxe stal aj jeho trénerom. Keď ho Ajax z Utrechtu kúpil, van Basten sedel v šatni a obliekol si ikonický červeno-biely dres. Hneď sa pozrel do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

História

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie