Denník N

Herákova prezumpcia neviny

Poslanec NR SR Ján Herák. Foto - TASR
Poslanec NR SR Ján Herák. Foto – TASR

Môžem rešpektovať prezumpciu neviny ako právnu zásadu, a zároveň môžem veriť obetiam a vyjadriť im podporu.

Autorka je aktivistka proti sexuálnemu násiliu

Ľudia sa pri obvineniach zo sexuálneho násilia často zvyknú pýtať, prečo sa obete rozhodli prehovoriť práve teraz. Prečo práve teraz? Prečo po rokoch? Čo sa neozvali vtedy? Druhým dychom však nezabudnú dodať, že si to aj tak pravdepodobne vymysleli, chcú niečo získať alebo chcú pošramotiť povesť či politickú kariéru čestného muža.

Pripomeňme si, že falošných alebo nedokázaných obvinení zo sexuálneho násilia je približne 6 až 10 percent, a toto percento nie je o nič vyššie ako pri iných trestných činoch.

Reakcie oslovených poslancov a poslankýň OĽaNO, SaS a Sme rodina na obvinenia Jána Heráka zo sexuálneho zneužívania pokrývajú kompletnú škálu tradičného spochybňovania obetí. Od „poznám ho ako slušného človeka“ až po „obvinenia môžu byť falošné z rôznych dôvodov“.

Vari najzarážajúcejšia je reakcia poslankyne Kataríny Hatrákovej, podľa ktorej existujú prípady, v ktorých sa „nedá hovoriť o striktnom rozdelení obete a páchateľa“, a jediný kus empatie, ktorý vyjadrila, bol práve smerom k Herákovi.

Mnohí z poslancov sa odvolávajú na uplatňovanie prezumpcie neviny. Neviem o žiadnom inom trestnom čine, pri ktorom by ľudia tak často siahali po tomto argumente, ako práve pri sexuálnom násilí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie