Denník N

Nové Taliansko búra stereotypy, pripravte sa na „Tikitaliu“ trénera Manciniho

Roberto Mancini. Foto - TASR/AP
Roberto Mancini. Foto – TASR/AP

Keď City počas sezóny prišlo o pozíciu na čele tabuľky, Mancini si zobral dvojdňové voľno a s manželkou a dcérou odcestoval do Medžugoria. „Boh má dôležitejšie veci na starosti ako moju kariéru,“ povedal.

Pred troma rokmi boli na úplnom dne. Talianski futbalisti sa nekvalifikovali na majstrovstvá sveta, v baráži vypadli v dvojzápase so Švédskom. Legendárny brankár Gianluigi Buffon na ihrisku plakal a reportérom povedal: „Neľutujem seba, ale celý taliansky futbal.“

Taliansko, jedna z najväčších futbalových veľmocí, na veľkom turnaji naposledy chýbalo ešte v roku 1958.

Na Eure, ktoré sa začína dnes večer v Ríme jeho súbojom proti Turecku, však patrí k najväčším favoritom.

Od októbra Taliani ani raz neinkasovali a prehrali naposledy v septembri 2018, keď ich v Lige národov zdolali Portugalčania. Tréner Roberto Mancini drží sériu 27 duelov bez prehry.

Keď v roku 2019 vyhral osem zápasov po sebe, vyrovnal viac ako 80-ročný rekord slávneho trénera Vittoria Pozza. „Pozza sme teda dobehli, teraz už len musíme vyhrať dvakrát majstrovstvá sveta a raz olympiádu,“ žartoval Mancini.

„Mne by však stačil aj titul majstra Európy,“ dodal. Bolo by to prvýkrát od roku 1968, Taliani okrem toho prehrali vo finále v rokoch 2000 aj 2012.

Pred troma rokmi by si taliansky útok na titul majstrov Európy dokázal predstaviť len málokto, teraz to vyzerá reálne. Mancini mužstvo kompletne prebudoval a jeho úspech podľa neho stojí na troch hlavných pilieroch – mladých talentoch, vášni a dôvere.

V modernom futbale zostalo iba veľmi málo národov, ktoré by sa stále prezentovali svojou jedinečnou futbalovou identitou. Taliansko medzi ne patrí. Na vrcholových turnajoch sa prezentovalo predovšetkým prepracovanou taktikou a pevnou defenzívou, ktorá smerovala až k ultradefenzívnemu „catenacciu“.

Toto leto by to však malo byť inak. Taliansko pod Mancinim nehrá ako „klasické“ Taliansko; práve naopak, tamojšie médiá píšu o kombinačne silnej „Tikitalii“.

Púť do Medžugoria

Taliansko je favoritom skupiny A s Walesom, Tureckom a Švajčiarskom a všetky tri zápasy odohrá v Ríme na Olympijskom štadióne.

Pred tým, ako Mancini oznámil konečnú 26-člennú nomináciu na Euro, sa spolu so svojimi hráčmi objavil v špeciálnej celovečernej relácii v televízii RAI.

Bola to zábava. Mancini hral „padel“ so svojím asistentom Danielem De Rossim, bývalým kapitánom AS Rím – pričom držali v rukách kuchynské

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie