Denník N

Bieloruský denník: Pomôžu tvrdé sankcie poraziť Lukašenka? Toto si myslia sami Bielorusi

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keď bieloruský režim tvrdí, že sa sankcií nebojí, je to pravý opak. Veľmi sa bojí.

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam protestujú Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Vypočul som si rôznych Bielorusov.

Niektorí veria, že sankcie dotlačia Bielorusko k zjednoteniu s Ruskom. Druhí hovoria, že jasný postoj Európanov bude motivovať Bielorusov vnútri krajiny.

Po únose lietadla Ryanair na osobný rozkaz Alexandra Lukašenka sa téma sankcií proti bieloruskému diktátorovi opäť dostala do popredia v Bielorusku aj v iných krajinách. Európa a Spojené štáty rýchlo vyhlásili, že reakcia na akt medzinárodného terorizmu musí byť rýchla a rozhodná.

Európski politici a odborníci začali hovoriť o sektorových sankciách proti Bielorusku – ide o silný nástroj zameraný na celé odvetvia hospodárstva.

Takéto kroky sú, samozrejme, veľmi bolestivé pre Lukašenkovu nelegitímnu vládu – ako napríklad obnovenie sankcií USA proti petrochemickému priemyslu v Bielorusku. Predtým v Európe bolo možné počuť pomerne populárny názor na sankcie proti Lukašenkovi: politici a odborníci pravidelne tvrdili, že sankcie diktátorovi len veľmi málo uškodia, ale poškodia občanov a dotlačia Bielorusko k zjednoteniu sa s Ruskom.

Po pristátí boeingu za asistencie bojového lietadla a únosu Ramana Prataseviča a Sofie Sapegovej takéto slová už nezaznievajú. Teraz je zrejmé, že Lukašenko je nebezpečný nielen pre občanov Bieloruska, ale aj pre občanov iných krajín. A krajiny EÚ, USA aj ďalšie by na to mali zareagovať.

Dmitrij, 34 rokov, meno je zmenené. Inžinier v ropnej rafinérii v meste Mozyr:

V našej továrni aj v iných štátnych podnikoch v Bielorusku aktívne pracujú ideológovia a príslušníci KGB.

Pracovníkov volajú po jednom, vyhrážajú sa im nepredĺžením zmluvy a presviedčajú, že sankcie sú „zlo“. Nútia nás podpísať list proti nim a vstúpiť do štátneho odborového zväzu. Rovnako ako mnohí moji kolegovia, najmä tí, ktorí majú vysokú kvalifikáciu, som presvedčený, že sú potrebné rýchle a silné sankcie. A kľúčové slová tu sú „rýchle a silné“.

Sme pripravení znášať ťažkosti a stratu peňazí, ale ako dlho? Nemáme toľko zásob, aby sme mesiace žili pod diktatúrou. Som presvedčený, že široká hospodárska blokáda spolu s naším úsilím vnútri krajiny nás môže priviesť k slobodnému Bielorusku. Áno, teraz nechodíme masovo do ulíc, pretože je to nebezpečné.

Ľudí vo väzniciach mučia a privádzajú k samovražde. Áno, bojíme sa, je to pravda. Podpora Európy však inšpiruje a pomáha nám byť rozhodnejšími. Vtedy si uvedomíme, že nie sme sami s diktátorom.

Iľja, 37 rokov, meno je zmenené. Kreatívny riaditeľ v reklamnej agentúre:

-Sankcie škodia obyčajným Bielorusom, som o tom presvedčený. Krajiny zaviedli zákaz lietania pre Belaviu, zakazujú svojim lietadlám lietať do Bieloruska. A kto je na tom teraz horšie?

Moji priatelia teraz nemôžu letieť na dovolenku, môj obchodný partner chcel letieť do Bieloruska – teraz je logistika preňho oveľa komplikovanejšia. Ovplyvňuje to nejako Lukašenka? Ja osobne to nevidím. A zároveň neviem, ako môžeme zmeniť vládu. A obávam sa o obyčajných ľudí.

Ivan, 41, meno je zmenené, bloger:

Úradné orgány v Minsku teraz hovoria, že sankcie len posilňujú ekonomiku. Nič iné nedokáže lepšie poukázať na to, ako sa boja. Ak je všetko v poriadku s ekonomikou a situácia sa tak zlepšuje, potom by sme možno mali sami uviesť sankcie proti sebe?

Proste prestať obchodovať s Európou a vôbec, s celým svetom. Neviem si predstaviť, kto iný uverí týmto oficiálnym vyhláseniam. Aby sme pochopili, do akej miery je to nepravdivé, stačí si prečítať správy niekde inde ako na webových stránkach štátnych novín.

Štátne podniky sú zadlžené, ceny rastú a vláda sa teší z pôžičky od Ruska, ktorá sa využije na splatenie predtým vzatých pôžičiek. Ekonomika sa rúti dole aj bez sankcií. Lukašenkovi príslušníci naďalej profitujú z pašovania (ospravedlňujem sa, ale nemôžem vám povedať viac, aj anonymne to je nebezpečné).

Myslím si, že ak vláda skutočne má strach z opatrení (pozn. – sankcií), o ktorých sa hovorí v Európe a Spojených štátoch, mali by sa určite zaviesť. Je to rovnaké, ako to bolo s platformou Golos a akýmikoľvek inými projektmi a udalosťami, ktoré Bielorusom pomáhajú a ktoré sa Lukašenkovi veľmi nepáčia.

Ak propaganda tvrdí, že sa nemáte zúčastniť, tak je vaša účasť naozaj potrebná. Ak hovorí, že sa nebojí sankcií, potom sa bojí.

Čo si myslím ja sám?

Samozrejme, neexistujú ideálne riešenia, ako zmeniť diktatúru na demokraciu. Ak by takéto riešenia existovali, všetko by bolo v Bielorusku už dávno v poriadku a tieto riadky by som nemusel písať.

A bieloruské kozmické lode by lietali vesmírom. Bohužiaľ, nedá sa poraziť diktátora bez toho, aby nedošlo k poškodeniu niekoho iného. Desiatky a stovky tisíc Bielorusov už tak či inak utrpeli vinou Lukašenkovho režimu: prešli väzením, pokutami, boli donútení utiecť z krajiny a trpeli psychicky.

Koniec koncov v auguste Lukašenko ukradol volebné hlasy miliónom občanov. Jednoducho nám bolo povedané, že v našej krajine nerozhodujeme o ničom. A je dôležité uvedomiť si, kto je vinný za sankcie.

Nie sú to demokratické sily, nie sú to Bielorusi, ktorí chcú žiť v slobodnej krajine, ani Európa či Spojené štáty, ale iba Lukašenko a všetci, s ktorými sa zmocnil vlády v krajine. Všetci tí, ktorí falšovali voľby, ktorí mučili a naďalej mučia ľudí a porušujú zákony v Bielorusku.

Historické skúsenosti ukazujú, že samotné sankcie nemenia diktátorský režim – to je pravda. Nikto si nemyslí, že Bielorusi môžu byť pokojní, dočkať sa sankcií a pozorovať, ako Lukašenko odchádza.

Faktom je, že cena aktívneho konania pre každého Bielorusa sa výrazne zvýšila. Podľa nových zákonov môžu orgány činné v trestnom konaní strieľať na demonštrantov. Za účasť na akciách teraz hrozí trestné stíhanie a obrovské pokuty.

Pre nás Bielorusov je dôležité cítiť medzinárodnú podporu. Potrebujeme vedieť, že demokratické Bielorusko je dôležité nielen pre nás. Verím, že my Bielorusi spolu s podporou demokratických krajín budeme schopní zabezpečiť u nás fungovanie práva a návrat volebných slobôd pre občanov.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie