Denník N

Po masovej demonštrácii už Fidesz pripúšťa referendum o čínskej univerzite v Budapešti

Nechceme byť kolóniou. Transparenty na demonštrácii proti čínskej univerzite Fudan v Budapešti. Foto - TASR/AP
Nechceme byť kolóniou. Transparenty na demonštrácii proti čínskej univerzite Fudan v Budapešti. Foto – TASR/AP

Tisícky ľudí demonštrovali v sobotu proti plánovanej čínskej univerzite, v nedeľu už vládny Fidesz pripustil, že o projekte bude rozhodovať miestne referendum.

Po tretej vlne pandémie zažila Budapešť prvý veľký protest.

Maďari demonštrovali proti plánovanej čínskej megauniverzite, ktorú majú postaviť v hlavnom meste prevažne z čínskeho úveru. Podľa portálu 24.hu sa demonštrácie zúčastnilo asi 10-tisíc ľudí.

Vláda Viktora Orbána doteraz jednoznačne odmietala, že by o projekte mohli rozhodovať obyvatelia mesta v referende, ako to žiada samospráva. Orbánovci tvrdili, že táto záležitosť nepatrí do právomoci miestnej samosprávy a nie je právne možné, aby sa o nej hlasovalo v referende.

Po masovej demonštrácii je všetko inak: šéf úradu vlády Gergely Gulyás v nedeľu pre provládny portál Mandiner vyhlásil, že vláda podporí referendum, ak projekt bude už v takom štádiu, že sa o ňom bude môcť takýmto spôsobom rozhodovať.

Čína plánuje postaviť svoju prvú univerzitu na území Európy v Maďarsku a projekt by financovala z peňazí maďarských daňových poplatníkov. Po Malajzii má byť druhým najväčším čínskym kampusom mimo Číny.

Vláda Viktora Orbána si plánuje zobrať čínsky úver vo výške asi 450 miliárd forintov (asi 1,3 miliardy eur), zvyšných takmer 100 miliárd forintov zainvestuje Maďarsko ako spoluúčastník.

Ľavičiari proti komunistom a Fideszu

Doteraz nebolo možné organizovať v Maďarsku protesty pre pandemické opatrenia, ale aj sobotňajší protest ovplyvňovali aktuálne obmedzenia. Organizátori museli ohlásiť viacero demonštrácií: jednu veľkú pre tých, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie