Denník N

Konžskému mestu Goma hrozí limnická erupcia, pred výbuchom jazera utekajú státisíce ľudí

Erupcia sopky Nyiragongo z 22. mája. Foto – TASR/AP
Erupcia sopky Nyiragongo z 22. mája. Foto – TASR/AP

Viditeľná skaza prichádza z ohnivej hory. Tá neviditeľná trpezlivo čaká v hlbokom jazere. Miliónové mesto v Afrike je miestom, kde realita pripomína strašidelný fantasy príbeh.

Ak vám ide na nervy prehnane pokojný a bezpečný život, môžeme vám presťahovanie sa do konžskej Gomy vrelo odporučiť. Mesto na východnej hranici Konžskej demokratickej republiky má v tomto smere čo ponúknuť. Je k tomu predurčené svojou polohou – zemepis je v tomto prípade skutočne osudom.

Najprv krátka historická vsuvka. V roku 1994 vypukla v susednej Rwande dobre známa genocída, neuveriteľne brutálne masové vraždenie Tutsiov, po ktorom nasledovala rýchla odplata. Z Rwandy pred ňou utiekli milióny Hutuov – tých vinných i tých nevinných.

Viac než milión z nich uviazol práve v Gome, kde vznikol obrovský utečenecký tábor sužovaný hladom, cholerou a príležitostnými výpadmi pomstiteľov z Rwandského vlasteneckého frontu.

Bolo by toho príliš aj na stabilnú krajinu, ale k tej malo Kongo – v tom čase ešte oficiálne nazývané Zair – veľmi ďaleko. Išlo a do veľkej miery stále ide o nefunkčný štát, nad ktorého veľkou časťou nemala centrálna vláda v ďalekej Kinshase žiadnu kontrolu. Východ vrátane Gomy bol úplne v moci miestnych súperiacich náčelníkov.

O rwandskej genocíde v Európe vieme, o tom, čo nasledovalo po nej, je povedomie oveľa menšie. Nestabilita na hranici Rwandy a Konga sa rozšírila do širšieho regiónu; pretože Hutuovia a Tutsiovia nežijú len vo Rwande, pretože oblasť je bohatá na výnosné nerastné suroviny, pretože vždy je niekto, komu sa vojna oplatí.

Vypukli dva veľké konflikty, ktoré s malou pauzou trvali od roku 1996 do roku 2003. Miestni im hovoria „prvá a druhá africká svetová vojna“ – technicky vzaté to boli občianske vojny o moc v Kongu, ale s veľkým zapojením ďalších afrických štátov na oboch stranách.

Goma so svojím okolím patrila k hlavným centrám konfliktu. Straty na životoch boli obrovské, viac v dôsledku utrpenia, hladu a chorôb než vojnových operácií. (Epidémia eboly v roku 2019 je v tomto kontexte už len poznámkou na okraj.) Tamojšia nádherná horská krajina sa tak priradila k dlhému zoznamu miest, kde ľudia v raji rozpútali peklo.

Cynik by mohol povedať, že v tomto prípade to bola zbytočná námaha. Jedno peklo tam už totiž je – problémy v regióne sú doslova hlbšie.

Obyvatelia Gomy utekajú cez jazero Kivu do Rwandy. Foto – TASR/AP

Rozrezaný kontinent

Oblasť Východoafrickej priekopovej prepadliny, do ktorej Goma patrí, vďačí za svoju malebnosť dejom v hlbinách zeme. V podstate ide o to, že Afrika nie je jeden kontinent, ale dva.

Predstavte si čiaru na mape, ktorá sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie