Denník N

Manipulácie okolo Múzea SNP

Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto - TASR
Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Bez chýbajúcich informácií nemožno robiť seriózne závery. Znepokojujúca je však metóda riešenia celého problému.

Autor je historik

Náš verejný život je stále „obohacovaný“ vážnymi, ale i banálnymi, pre občana spravidla málo zrozumiteľnými kauzami. Pravdaže, najväčšiu pozornosť priťahujú politické, justičné, kriminálne alebo pikantné udalosti, ktoré neraz majú podobu škandálov. Ak nie sú práve k dispozícii, tak si ich politici pohotovo vymyslia a zaťahujú do nich verejnosť.

Už viac ako mesiac sa vedú polemiky okolo návrhu, aby Múzeum Slovenského národného povstania prešlo z kompetencie ministerstva kultúry pod riadiace orgány ministerstva obrany. K tomuto rozhodnutiu prišli vedenia oboch ministerstiev bez toho, aby svoj zámer konzultovali s dotknutým pracoviskom alebo s predstaviteľmi slovenských múzeí, respektíve iných výskumných historických inštitúcií. Z profesionálneho i etického hľadiska je to čudný, ale u nás bežný postup, hoci sa do omrzenia opakujú sľuby o rešpektovaní mienky odborníkov.

Bez chýbajúcich informácií tu nemožno robiť seriózne závery. Znepokojujúca je však metóda riešenia celého problému. S Múzeom SNP dlhodobo spolupracujem na rôznych odborných úrovniach. Sledujem, podobne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie