Denník N

Prezident Kiska: Nemám informácie o ohrození našej bezpečnosti

Robert Fico, premiér žalujúci Úniu. Foto - TASR
Robert Fico, premiér žalujúci Úniu. Foto – TASR

Premiér Robert Fico opäť strašil utečencami ako možnými teroristami a pýtal sa, či toto chceme na Slovensku. Odvolával sa na spravodajské informácie. Tie dostáva aj prezident, ale on o žiadnom ohrození bezpečnosti Slovenska nevie.

„Slovensko nepatrí medzi krajiny, kde chcú migranti zostať, čo tu s nimi budeme robiť? Raz tu budeme mať 40-50 tisíc moslimov, ktorí budú mať vlastnú cirkev, budú pôsobiť v armáde, v polícii, toto naozaj chceme? Nič o nich nevieme. Model bezpečnostného rizika je mimoriadne veľký.“

Premiér Robert Fico v utorok na tlačovej besede s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom opäť strašil utečencami ako možnými teroristami. „Predstavitelia islamského štátu verbujú medzi migrantmi, vieme o tom, že islamský štát organizuje prevádzačstvo ľudí a zarába na tom obrovské peniaze, ktoré sa používajú na financovanie teroristických aktivít Islamského štátu, vieme, že 90 percent sú mladí muži, ktorí predovšetkým sledujú svoje ekonomické ciele,“ hovoril Fico.

Na otázku, odkiaľ týmito informáciami disponuje, odpovedal: “Ako predseda vlády pracujem so spravodajskými informáciami.”

Podľa zákona o SIS dostáva rovnaké informácie aj prezident Andrej Kiska. Ten ale žiadne varovanie o ohrození bezpečnosti Slovenska nedostal. „Prezident nemá v tomto momente žiadne informácie o ohrození bezpečnosti Slovenska,“ napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan.

SIS vidí hrozbu

Prezident to, že nám nehrozí teroristický útok, naznačoval už aj vo svojom poslednom vyhlásení k utečencom. „Takýto počet ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím nemôže rozvrátiť našu vnútornú bezpečnosť. Neexistuje žiadny oficiálny štátny dokument, analýzy, správy, ktoré by toto potvrdzovali. Mali sme aj desaťtisíce žiadateľov o azyl a dokázali sme to zvládnuť. Prestaňme sa prosím strašiť,“ hovoril.

Denník N požiadal o stnovisko aj SIS. Služba prostredníctvom Tasr odpovedala, že „súčasný prakticky nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov do Európskej únie bez poznania ich identity považuje za vysoké bezpečnostné riziko“.

Služba zároveň hovorí, že bez dôsledného dodržiavania pravidiel pohybu osôb v Schengene sa situácia môže stať nezvládnuteľnou.
„Riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo,“ tvrdí SIS s tým, že prijíma mimoriadne opatrenia.

V správe o svojej činnosti za rok 2014, ktorú zverejnila 3. júla 2015, o žiadnej hrozbe v takom duchu ako Fico nehovorila.

Minister vnútra Robert Kaliňák pritom v utorok povedal, že „tlak na našu hranicu začal pred viac ako štyrmi mesiacmi, s našimi opatreniami a jasnými postojmi sme dokázali tlak odraziť a zmeniť trasu, ktorá nesmeruje cez nás“.

SIS ako jedinú hrozbu s utečencami spomínala nelegálnych migrantov, ktorí by k nám mohli prísť v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Džihádisti nepotrebujú nikoho zvonku

„Každý žiadateľ o azyl je podrobený pohovorom, ktoré skúmajú jeho individuálnu situáciu a hrozbu v krajine pôvodu. Súčasťou procedúry je aj bezpečnostné hľadisko. Keď je nápor utečencov veľký, celý proces trvá dlhšie. Hrozba terorizmu sa asi nikdy nedá celkom vylúčiť. Ale to platí napríklad aj v prípade turistov a napokon aj väčšinového obyvateľstva,“ povedala o utečencoch ako možných teroristoch vedúca úradu pre Medzinárodnú organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová. „Keď sa pozriete na štatistiky teroristických útokov v Európe, tak v drvivej väčšine to boli ľudia, ktorí možno mali migrantské pozadie, ale narodili sa v Európe,“ dodala.

To, že na utečencov sa nemá pozerať ako na teroristov, hovorí aj protiteroristický koordinátor Európskej únie Gilles de Kerchove. „ISIS ani al-Káida nepotrebujú nikoho zvonku, aby útočili na Európu. Majú rezervoár zradikalizovaných ľudí priamo v Európe, z ktorých si môžu vyberať a aj to robia, je to súčasť ich stratégie.“

Dodáva, že by bol veľmi prekvapený, ak by Islamský štát míňal čas a úsilie posielaním jednotlivcov alebo tímov s utečencami do Európy. „Nebojím sa toho. Máme tu 5-tisíc Európanov s platným pasom, ktorí odišli do Sýrie. Polícia nemá informácie o každom. Pre ISIS je oveľa lepšie vziať európskeho občana priamo v Európe, nie cudzinca, vytrénovať ho v Sýrii, počkať, kým sa nepovšimnutý vráti späť a použiť jeho.“ Ako príklad uvádza Maročana, ktorý sa snažil zabíjať vo vlaku Thalys. „Všimli si ho v Berlíne, keď sa pokúšal odísť do Turecka a následne do Sýrie. No naspäť do Európy prišiel cez Albánsko, ale nie som si istý, či ho zaznamenali aj na ceste späť.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie