Denník N

Nebol pre nich dosť dobrý, predali ho za tisíc eur. Našu obranu čaká ťažká skúška Lewandowski

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Jeho prestup do Anglicka stopla islandská sopka. Denník N sa rozprával s dvoma Poliakmi, ktorí poznali Lewandowského od mladosti.

Robert Lewandowski je momentálne zrejme najlepším futbalistom na svete. 32-ročný Poliak je najväčšou hrozbou zverencov Štefana Tarkoviča v prvom zápase Slovenska na Eure.

Lewandowski dal v sezóne 2019/2020 55 gólov v 47 zápasoch a v minulej sezóne skóroval v nemeckej Bundeslige 41-krát, čím prekonal polstoročný rekord Gerda Müllera. Minulý rok sa pre pandémiu Zlatá lopta neodovzdávala, inak by ju zrejme získal Lewandowski. Vyhral aspoň anketu FIFA The Best.

Nechýbalo však veľa a Lewandowski by sa nikdy nestal profesionálnym futbalistom.

Keď mal sedemnásť, nastupoval za rezervný tím Legie Varšava v tretej lige, kde si zranil koleno a pár týždňov nehral. Keď sa po liečbe vrátil do tréningového centra, povedali mu, aby si našiel nový klub.

Pre Legiu nebol dosť dobrý, predala ho do tretej ligy za približne tisíc eur. Na parkovisku ho v aute čakala matka Iwona. „Hneď som vedela, že niečo bolo zle,“ spomínala pre Blizzard.

„Prišiel úplne zničený. ‚Mama, je koniec. Už so mnou nepočítajú,‘ povedal mi. Prišli sme domov a uvarila som večeru, on však nechcel jesť. Nevedela som, čo robiť. Zatelefonovala som preto jeho niekdajšiemu trénerovi a ten mi povedal, aby si Robert zobral kopačky a prišiel.“

Odviezla ho do Pruszkówa, mesta vzdialeného asi 40 minút.

Lewandowského sen o profesionálnom futbale sa takmer rozplynul iba necelý rok po tom, ako mu zomrel otec Krzysztof, bývalý juniorský majster Európy v džude.

Zarábal 250 eur mesačne a na tréningy jazdil v modrom Fiate Bravo, pričom vozil aj ďalších dvoch alebo troch spoluhráčov, aby ušetrili na benzíne.

„Legia spravila obrovskú chybu,“ spomína v telefonickom rozhovore pre Denník N Jacek Grembocki, Lewandowského tréner z Pruszkówa.

„Mysleli si tam, že majú lepších, a Lewandowski by bol u nich možno štvrtý v poradí. Hneď po malom zranení mal problémy s klubom a nechali ho ísť. Ja som u Lewandowského po dvoch mesiacoch vedel, že to je hráč pre reprezentáciu. A oni ho nechali ísť do Pruszkówa.“

Ako sa však ukázalo, Lewandowského limitom nebola poľská reprezentácia.

„Ani by mi nenapadlo, že by raz mohol hrať za Bayern,“ priznal Grembocki. „Ja som hral za reprezentáciu sedem zápasov a hneď som si všimol, že má talent a pracuje na sebe. Povedal som si, že nominácia v národnom tíme by uňho nemala byť problémom. Ale Bayern? No, to teda nie. A dnes je Lewandowski najlepším hráčom v Európe.“

Dočítate sa aj:

  • ako Lewandowski žiaril v druhej lige;
  • prečo tréner Lechu Poznaň hovoril, že má drevené nohy;
  • čo kúpil mame z prvej výplaty;
  • ako takmer zničil sen Slovenska o MS 2010;
  • ako islandská sopka zrušila jeho prestup do Premier League;
  • ako zarobil 25 miliónov eur počas jednej večere.

Odmena pre mamu

„Mal skvelú povahu. Tvrdo pracoval a išiel si za tým, aby sa dokázal uživiť futbalom. V Pruszkówe dával od začiatku veľa gólov, za dva roky ich nastrieľal približne šesťdesiat,“ hovorí Grembocki.

Lewandowski klubu vystrieľal postup. „Päť hráčov sa dostalo do Ekstraklasy (prvej ligy – pozn. red.). Igor Lewczuk teraz hrá ako stopér za Legiu a v minulosti nastupoval aj za Bordeaux. Lewandowski bol však medzi nimi megatalentom; mal všetko – bol pracovitý, rýchly a mal skvelú techniku.“

Ani Grembocki si najskôr neuvedomil, že by mohol byť až taký dobrý.

„Po pár týždňoch sme hrali priateľský zápas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie