Denník N

Okrem Tótha splnila limit na olympiádu len ona. 21-ročná bežkyňa môže byť veľkou hviezdou

Foto – TASR
Foto – TASR

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

slovenská atlétka Emma Zapletalová v nedeľu splnila limit na olympiádu v Tokiu, kde bude Slovensko reprezentovať v behu na 400 metrov cez prekážky.

Na prestížnom mítingu v holandskom Hengele skončila štvrtá s výkonom 55,29 s, olympijský limit prekonala o 11 stotín.

Zapletalová je len druhým atlétom alebo atlétkou zo Slovenska, ktorý si vďaka limitu vybojoval miestenku do Tokia. Prvým je olympijský víťaz Matej Tóth.

Aj tento fakt poukazuje na to, aké náročné je plnenie kvalifikačných kritérií na Hry. Napríklad v šprinte na sto metrov zatiaľ splnili olympijský limit len dvaja bežci z Európy, na dvestovke len jeden. Na splnenie limitu stále čaká napríklad aj Ján Volko, aj keď ho na základe výkonov môžeme zaradiť k európskej špičke.

Prečo je to tak?

Svetová atletika sa rozhodla pristúpiť k olympijskej kvalifikácii v Tokiu odlišným spôsobom. V porovnaní s minulosťou výrazne sprísnila kvalifikačné limity, no zároveň dala atlétom možnosť dostať sa na Hry cez špeciálny olympijský rebríček.

V praxi to znamená, že olympijský limit splnia len tí najlepší. Alebo obrátene, o tých, ktorí splnili limit, môžeme hovoriť ako o užšej svetovej špičke.

V kontexte výkonov Emmy Zapletalovej je to výborná správa. Navyše ide o atlétku, ktorá len nedávno oslavovala 21 rokov a darí sa jej v disciplíne, ktorá je podľa mnohých fyzicky najnáročnejšou zo všetkých.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V novembri 2016 bola Emma Zapletalová s trénerom Petrom Žňavom na sústredení na Skalke. Do snehu vtedy nakreslila päť olympijských kruhov a dopísala hashtag Road To Tokio. Tréner Žňava si kresbu odfotil a schovával až doteraz.

„Asi by tomu v tom čase len málokto veril, fotku som si odložil a dúfal, že ju budem môcť použiť,” napísal v nedeľu večer na Instagrame.

Peter Žňava – bývalý úspešný bežec na 400 metrov – si talent Emmy Zapletalovej všimol, už keď mala 12 rokov. V krajskom kole skončila v behu na 600 metrov druhá. Pri otázke, či by mohol Emmu trénovať, však prišla zamietavá odpoveď.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie