Denník N

Pediatrička Prokopová: Očkované deti nebudú v škole testovať, diskutujeme o peňažných benefitoch (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mám trochu strach z leta, hovorí pediatrička a členka konzília odborníkov Elena Prokopová a pripomína, ako sa v auguste začali ľudia vracať z dovoleniek, deti z kempov a táborov, boli svadby a odrazu bolo zle.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od pondelka sa do čakárne na očkovanie proti covidu môžu hlásiť aj deti od 12 do 15 rokov. Pediatrička Elena Prokopová, ktorá je aj členkou konzília odborníkov, neočakáva veľký záujem o očkovanie. V rozhovore vysvetľuje, prečo by sa mali dať deti očkovať, aj keď má u nich covid mierny priebeh,

  • na aké reakcie sa po očkovaní detí pripraviť,
  • prečo ešte nefunguje očkovanie v ambulanciách,
  • či bude za očkovanie finančná odmena,
  • a či sa bojí jesennej vlny.

Podľa prieskumu Markízy nepodporuje očkovanie detí mladších ako 16 rokov 50 percent opýtaných. Prekvapilo vás to číslo?

Nie. Dokonca som rátala, že to v prieskume vyjde ešte menej. Chápem, že rodičia majú rezervovaný postoj k očkovaniu detí proti covidu. Od začiatku komunikujeme, že deti nie sú rizikovou kategóriou, a práve preto sme to mohli očakávať. Neočakávam preto veľký záujem a ak dosiahneme 48-percentnú zaočkovanosť detí, budeme nateraz spokojní. Na jeseň to možno zvážia rodičia viac. Vtedy pôjdu do školy, na tréningy, sústredenia.

Ovplyvňuje to aj zlepšujúca sa situácia?

Ak by bola možnosť očkovať sa v januári či februári, keď bola druhá vlna pandémie najvyššie a videli sme preplnené nemocnice, túžba zaočkovať sa by bola oveľa väčšia ako dnes. Chápem, že keď rodičia vidia, ako ubúdajú pozitívni, tak motivácia nie je taká veľká. Keď začne počet prípadov na jeseň stúpať, čo veľmi pravdepodobne začne, vôľa očkovať sa bude väčšia.

Väčšina detí má mierny priebeh, často bez príznakov. Prečo by sa mali dať očkovať?

Je to základná otázka, ktorú stále dostávam. Deti môžu ochorieť na covid, ich priebeh ochorenia je u nich vo väčšine prípadov ľahší ako u dospelých, môže byť aj bezpríznakový. Máme však aj deti s ťažšími príznakmi, ale globálne majú deti príznakov menej. Ale môže sa u nich prejaviť syndróm, ktorý sa nevyskytuje u dospelých, takzvaný syndróm PIMS, ktorý je opisovaný po ochorení covid-19. Po odstupe troch, štyroch až piatich týždňov po prekonaní covidu, ktorý môže u detí prebehnúť bezpríznakovo, sa objaví toto závažné ochorenie, ktoré je multisystémové, zápalové a autoimunitne podmienené. Ide o veľmi závažné ochorenie a môže skončiť smrťou dieťaťa. Aj na Slovensku máme takéto prípady.

Dá sa povedať, u ktorých detí sa tento syndróm prejaví?

To je práve ten problém. Nevieme predpovedať, ktoré dieťa ochorenie postihne a ktoré nie. Môže to vzniknúť aj u dieťaťa, o ktorom ani nevieme, že malo covid. Keď dieťa zaočkujeme, môžeme sa tomuto závažnému ochoreniu vyhnúť. Druhý dôvod, prečo by sa deti mali očkovať, je, že ochorenie šíria medzi sebou a následne ho podávajú dospelým, ktorí môžu ochorieť.

Ako budú deti vakcínu zvládať? Budú mať teploty, zimnicu? Mali by si rodiča na druhý deň zobrať voľno, aby sa mohli o zaočkované dieťa starať?

Deti budeme očkovať vakcínou od konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorá je schválená na použitie u detí od 12 do 15 rokov. Je to presne tá istá vakcína ako u dospelých. A aj spektrum vedľajších účinkov je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie