Denník N

Charlie Hebdo vyjde s prorokom Mohamedom na obálke. Aj on je Charlie

V nocom čísle budú aj nové karikatúry zavraždeného šéfredaktora Charba. FOTO - TASR
V nocom čísle budú aj nové karikatúry zavraždeného šéfredaktora Charba. FOTO – TASR

Týždeň po masakre vyjde francúzsky satirický časopis v miliónovom náklade.

Odhaduje sa, že až tri milióny kusov by mohol mať náklad francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo týždeň po tom, ako v stredu 7. januára teroristi zabili osem členov jeho redakcie.

Ako píše agentúra Reuters, zvyčajný náklad Charlie Hebda sa pohyboval okolo 60-tisíc.

Znovu odvážna obálka

Redaktori Charlie Hebdo, čo prežili teroristické útoky, pripravovali nové číslo už v sídle francúzskeho denníka Libération, ktorý ich prichýlil. Denník Le Monde im zase poskytol počítače.

Podľa príspevku, ktorý zverejnil Libération na Twitteri, bude obálka Charlie Hebda znovu provokujúca. Bude na nej Mohamed držiaci nápis JE SUIS CHARLIE (Ja som Charlie) a nad ním vo francúzštine Všetko je odpustené. Všetko na zelenom pozadí (farba islamu).

Časopis vyjde v stredu a budú v ňom aj doteraz nezverejnené karikatúry zavraždených slávnych karikaturistov vrátane šéfredaktora Stephana Charboniera alias Charba.

Podľa Českého rozhlasu by mohla byť v novom čísle aj kresba autora českého komixu Zelený Raoul (vychádza v časopise Reflex) Štěpána Mareša, ktorý už v minulosti nakreslil pre Charlie Hebdo viacero obrázkov.

Útočiť na náboženstvá neprestanú

Novinárka Zineb El Rhazoui, ktorá je pod 24-hodinovým dohľadom, pre britský Daily Telegraph povedala, že budú pokračovať s kritikou všetkých náboženstiev.

“Ako by sme mohli otvárať debatu o satire, keby sme nemohli útočiť na náboženstvá, ktoré sú jednou z najväčších korporácií na svete, čo generujú veľa peňazí.”

Aj ona čakala, že na jej týždenník zaútočia. “Nebol deň, keď sme nedostávali smrteľné vyhrážky. Ale nikdy sme si nemysleli, že by nás napadli s kalašnikovmi.”

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie