Denník N

Polícia roky čítala tajné správy zločincov. Pomohla jej apka, ktorej dôverovala aj mafia

Foto - Twitter
Foto – Twitter

Písali si o pašovaní drog, vraždách a predaji zbraní. Všetko malo byť bezpečné, zločinci využívali šifrovanú aplikáciu, ktorú si inštalovali na smartfóny z čierneho trhu. Mobily nepoužívali na nič iné, a preto verili, že o ich plánoch sa nikto iný nedozvie.

Zločinci však nevedeli, že FBI a austrálska polícia sú o krok pred nimi. Aplikáciu Anøm, ktorú používali, totiž mali roky pod kontrolou policajní experti. Postarali sa aj o to, aby sa začala šíriť medzi organizovanými skupinami.

Ako uviedla austrálska polícia, takto sa dostali priamo „do vreciek“ zločincov. Vďaka tomu po celom svete zadržali desiatky ton drog, 48 miliónov dolárov, vyše 800 ľudí a prekazili 21 vrážd.

Ako zločinec pomohol chytiť ďalších zločincov

Dôležitou postavou celej operácie bol jeden z najhľadanejších zločincov Austrálie. Drogový barón Hakan Ayik je na úteku už viac ako desať rokov. Austrálski investigatívni novinári nedávno vypátrali, že pod novou identitou žije v Turecku.

Užíva si luxusný život, no austrálska polícia mu teraz odkazuje, aby sa radšej dobrovoľne vzdal, pretože mu môže hroziť nebezpečenstvo. Ayik totiž nevedomky dostal do rúk polície stovky ľudí. Urobil to tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Svet

Teraz najčítanejšie