Denník N

Osem tipov na túry v Turci: Vodopád, laná a rebríky a cyklotrasa tankovou cestou

Zadná Ostrá z vrcholového brala Ostrej. V pozadí hôľny centrálny hrebeň Veľkej Fatry. Foto – Ľubomír Mäkký
Zadná Ostrá z vrcholového brala Ostrej. V pozadí hôľny centrálny hrebeň Veľkej Fatry. Foto – Ľubomír Mäkký

Ak Malú Fatru poznáte najmä z Terchovej a Veľkú Fatru z Donovál, tieto tipy vám ukážu ich inú tvár.

Text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine. Vznikol v spolupráci s Hiking.sk, ktorý môžete sledovať aj na InstagrameFacebooku.

Turčianska kotlina, ktorú miestni prezývajú Turčianska záhradka, je obkolesená horami. Zo severu a západu Malou Fatrou, z východu Veľkou Fatrou. Z juhu výbežkom Kremnických vrchov a menej známym pohorím Žiar. Podmienky pre turistiku a outdoorové športy sú tam vynikajúce. Od jednoduchých letných túr až po skialpinizmus v zime.

Na Liptove či Spiši pri nástupe na túru vidíte autá z rôznych kútov Slovenska či blízkeho zahraničia. V Turci je to iné. Jasne prevládajú miestne evidenčné čísla.

Obraz z parkoviska sa potvrdí aj na túre. Na pozdrav či pri krátkom rozhovore znie ľubozvučný prízvuk, ktorý berie zmäkčovanie vážne. Ak chcete zapadnúť, natrénujte si guľáš, zápaľky, výľet a najmä hoľe s takým mäkkým ľ, ako len dokážete. Osobitne odporúčam vyhnúť sa pomenovaniu Martinky. V Martine sa im hovorí skrátene hoľe alebo celým názvom Martinské hole.

Na Chatu pod Chlebom: Keď sú chatármi mäsiari

Historická fotografia Chaty pod Chlebom. Aktuálne prechádza rekonštrukciou. Foto – Michal Mikuláš

V Malej Fatre je z Turca ľahko dostupnou horskou chatou Chata pod Chlebom. Najčastejším východiskom je lokalita Zajacová, odkiaľ to hore trvá dve hodiny. Chatu majú v nájme Parižekovci, ktorí v Turci prevádzkujú aj mäsiarstva. To je záruka kvalitnej gastroponuky, pre ktorú sa chatu oplatí navštíviť tiež.

Ak vás láka viac ako len krásny výhľad s dobrým jedlom, odporúčame pokračovať na Chleb alebo Veľký Kriváň. V tejto lokalite stretnete v dobrom počasí veľa ľudí. Do Snilovského sedla, ktoré je medzi týmito dvoma vrcholmi, premáva lanovka z Vrátnej.

Pozor, momentálne je chata v rekonštrukcii. Odporúčame zistiť pred túrou, či už poskytuje služby. Ak nie, v neďalekom Snilovskom sedle je bufet na vrcholovej stanici lanovky.

K Šútovskému vodopádu: Aj pre menšie deti

9 km, 315 m prevýšenia, ľahká túra vhodná aj pre menšie deti, trasa na turistickej mape


Šútovský vodopád v Malej Fatre. Foto – Ľubomír Mäkký


Bukový les v okolí Šútovského vodopádu. Foto – Ľubomír Mäkký


V Šútovskej doline rastie množstvo húb. Foto – Ľubomír Mäkký

Ľahká túra Šútovskou dolinou k rovnomennému vodopádu v jej hornej časti. Svojím neveľkým prevýšením je vhodná aj pre menšie deti. Východiskom je Rieka neďaleko od Šútova.

Predĺžiť sa túra dá pokračovaním na Mojžišove pramene, ktoré sú už nad pásmom lesa. Prípadne s pokračovaním na Chatu pod Chlebom a návratom do Šútova po zelenej značke. To už však hovoríme o náročnejšej celodennej túre.

Na Ostrú a Tlstú z Blatnice: Vápencové bralá

17 km, 1115 m prevýšenia, náročná celodenná túra, trasa na turistickej mape


Vrcholové bralo Ostrej. Foto – Ľubomír Mäkký


Výhľad z vrcholu Ostrej, v pozadí Kľak. Foto – Ľubomír Mäkký


Tlstá z vrcholu Ostrej. Foto – Ľubomír Mäkký


Jaskyňa Mažarná pri zostupe z Tlstej. Foto – Ľubomír Mäkký

Druhou tvárou Veľkej Fatry sú vápencové bralá. Najznámejším zástupcom sú Ostrá a Tlstá. Dajú sa ísť samostatne alebo ako jedna dlhšia túra. Odporúčame ich absolvovať obe naraz.

Na parkovisko v Blatnici odporúčame prísť skoro ráno. Nielen preto, že sa rýchlo zaplní. Na túto túru budete potrebovať dosť času. Jednak pre vyše 1100-metrové prevýšenie a jednak pre množstvo krásnych miest, ktoré je príjemné si vychutnať horským leňošením. Vezmite si so sebou dostatok vody, lebo po ceste nie je žiaden prameň.

Túra vedie najprv modrou značkou cez Konský dol. Je to síce pomerne nezáživná úzka dolinka, no na rozdiel od Gaderskej doliny v nej nie je asfaltka. Na rázcestí Muráň pokračuje trasa po žltej značke na Ostrú. Je to ostré vápencové bralo a chodník je miestami zaistený reťazami. Na vrchole sú krásne výhľady na celý Turiec či centrálny veľkofatranský hrebeň na opačnej strane.

Nasleduje úsek po alpínskych lúkach na Zadnú Ostrú, odkiaľ sa dá zbehnúť do Blatnickej doliny a vrátiť do Blatnice. Odporúčame však pokračovať po zelenej značke smerom na Tlstú. Na tomto úseku nestretnete prakticky nikoho a vedie cez veľmi pekný les.

Vrchol Tlstej tvorí viacero terás s alpínskymi lúkami. Ľahko sa tu dá nájsť miesto na dlhšiu pauzu. Rovnako ako Ostrá ponúka výhľad na všetky smery, no ľudia sa tu roztratia, a tak si ľahšie nájdete súkromie na obed.

Zostup po modrej značke do ústia Vápennej doliny je pomerne ostrý. Spríjemní ho zastávka pri jaskyni Mažarná. Je to vlastne gigantický skalný previs, ktorý má na konci jaskyňu.

Na Zniev: K zrúcanine hradu a tam, kde sa stratia značky

8 km, 489 m prevýšenia, poldenná túra vhodná aj pre deti, trasa na turistickej mape


Turčianska kotlina zo Znieva. Foto – Andrea Morongová


Zrúcanina hradu Zniev. Foto – Andrea Morongová

Ľahká poldenná túra, vhodná aj pre zdatnejšie deti. Pod vrcholom Znieva je zrúcanina hradu. Sú tu pekné výhľady na celú Turčiansku kotlinu. Najmä v poobedňajšom a podvečernom svetle smerom na Veľkú Fatru s Tlstou a Ostrou rovno oproti.

Kuriozitou tejto túry je solitérna zelená značka, ktorá sa začína v Kláštore pod Znievom a končí sa na vrchole Znieva. Nedá sa pokračovať ďalej, ani sa vrátiť iným spôsobom, ak chcete ísť po značkovanom turistickom chodníku. Na Slovensku je takýchto lokalít veľmi málo, lebo turistické značkované trasy vytvárajú zvyčajne hustú sieť.

Môžete prípadne podľa mapy skúsiť niečo vymyslieť mimo značiek, Lúčanská Malá Fatra nie je národným parkom a mimo maloplošných rezervácií sa môžete pohybovať voľne. Lesné cesty však pre turistu nie sú vhodnou alternatívou, lebo si tým veľmi predĺžite trasu.

Ferrata na Martinské hole: Po lanách a rebríkoch

13 km, 825 m prevýšenia, celodenná túra, trasa na turistickej mape


Prístup k ferrate ide popri Pivovarskom potoku. Foto – Ľubomír Mäkký


Lanový most pridáva na atraktivite túry. Foto – Ľubomír Mäkký


Chodník je zabezpečený aj rebríkmi. Foto – Ľubomír Mäkký

Jedna z prvých ferrát na Slovensku, ktorú otvorili už v roku 2013. Východisko je v Martine pri zastávke MHD na Stráňach. Jednosmerná červená značka vedie najprv bežným turistickým chodníkom dolinou Pivovarského potoka. Asi po troch kilometroch je rázcestie, od ktorého začína zaistená cesta, via ferrata. Kto by si to rozmyslel, môže sa odtiaľto vrátiť lesnou cestou na žltú značku.

Na ďalšie pokračovanie je potrebný špeciálny výstroj – ferratový set, sedací úväz a helma. Toto vybavenie sa dá bežne aj požičať. V Martine je viacero požičovní, jedna aj priamo na Stráňach neďaleko parkoviska a zastávky MHD.

Obtiažnosť ferraty dosahuje maximálne stupeň B alebo C, podľa toho, ktorý variant si vyberiete asi v strede trasy. Súčasne si môžete pridať nepovinnú odbočku cez dva visuté lanové mostíky. Sú dobre zaistené a tomu, kto nemá strach z výšok, ich určite odporúčam.

Na ferratu si rezervujte celý deň, najmä v sezóne v nej môže byť dosť ľudí a vtedy sa postupuje pomaly. Po absolvovaní ferraty sa môžete občerstviť na chate v lyžiarskom stredisku, ktorá je otvorená celoročne. Zostup na parkovisko vedie po žltej turistickej značke, čiastočne po asfaltke a čiastočne lesom.

Pozor, na ferrate platí sezónna uzávera od 15. 4. do 31. 5. a od 15. 9. do 31. 10.

Bicyklom po tankovej ceste

15 km, 420 m prevýšenia, trasa na turistickej mape


Výhľad z tankovej cesty na Veľkú Fatru, v strede Tlstá. Foto – Ľubomír Mäkký


Tanková cesta Turcom. Foto – Ľubomír Mäkký

Z Martina do Trnova vedie takzvaná tanková cesta. Je to bývalá vojenská cesta, ktorá mala spojiť tankovú strelnicu pri Martine s muničnými skladmi. Cesta bola čiastočne vybudovaná v druhej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia. Po Nežnej revolúcii ju už nedokončili. Teraz ňou vedie cyklotrasa z Martina do Trnova.

Keďže ide o asfaltku a prevýšenia je relatívne málo, je to vhodná trasa na nenáročnú cyklotúru. Pri ceste sú aj dve rozhľadne s výborným výhľadom na Martin a okolie.

Trasa sa dá skrátiť zbehnutím do Bystričky alebo Trebostova, prípadne sa možno otočiť a vrátiť nazad.

Kľačianska Magura: Obľúbená horská chata

Chata pod Kľačianskou Magurou. Foto – Andrea Morongová

Keď sa v Turci povie „ideme na Maguru“, myslí sa tým Chata pod Kľačianskou Magurou v Malej Fatre. Táto horská chata sa síce neteší takej celoslovenskej popularite ako Chata pod Chlebom, no v Turci je jedným z hlavných turistických cieľov. Jej okolie poskytuje krásne výhľady na Turčiansku kotlinu, Lúčanskú Malú Fatru aj vzdialenejšiu Veľkú Fatru.

Z Turčianskych Kľačian, kam premáva mestská hromadná doprava z Martina, to na chatu Repištskou dolinou trvá po zelenej značke asi 2 hodiny. Menej zdatní turisti môžu ísť nazad tou istou trasou. Druhou možnosťou je návrat po žltej cez Panošinú okolo pamätníka SNP. Tým sa túra predĺži asi o hodinu a končí sa v obci Lipovec.

Ak máte na túru celý deň a počasie je dobré, odporúčame z chaty pokračovať na Suchý. Je to prvý výrazný vrchol hrebeňa Krivánskej Malej Fatry od západu. Táto zachádzka trvá približne dve a pol hodiny navyše.

Na Lysec: Na alpínske lúky s množstvom kvetov

12 km, 876 m prevýšenia, ľahšia celodenná túra, trasa na turistickej mape

Lysec vo Veľkej Fatre. Foto – Ľubomír Mäkký

Lysec je hôľnatý vrchol na severozápade Veľkej Fatry. Východiskom preň je Jasenská dolina neďaleko obce Belá-Dulice. Zaujímavé na ňom sú hlavne alpínske lúky s množstvom kvetov a výhľadom do veľkej diaľky. V malom veľmi dobre reprezentuje turistiku na holiach Veľkej Fatry.

Od parkoviska sa začína zelenou značkou, ktorá strmo stúpa na výrazný pretiahnutý chrbát. Na ňom sa už miernejšie pokračuje na vrchol po žltej značke. Zostupová trasa vedie buď rovnako dolu, alebo po modrej značke. Tá sprvu vedie riedkym horským ihličnatým lesom, neskôr strmo klesá lesom.

Alternatívou je nástup z horného konca obce Belá-Dulice cez Slávkovu dolinu po žltej značke. Na cestu spolu s návratom treba počítať o takmer jeden a pol hodiny viac.

Menej známe tipy pre fajnšmekrov

  • Hnilická Kýčera z Valče
  • Malý Kriváň zo Sučian cez Meškalku
  • Katova skala zo Sklabinského Podzámku
  • Lučenec zo Sklabine
  • Gaderská a Dedošova dolina z Blatnice na bicykli (s pešou odbočkou k Čertovej bráne)
  • Hrebeňovka Malej Fatry
  • Hrebeňovka Veľkej Fatry

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Denník N v Martine

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie