Denník N

Polovičná spravodlivosť (ukážka z knihy o policajnej razii v Moldave)

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Text je ukážkou z knihy Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave. Zverejnený bol po tom, ako košický súd oslobodil piateho zo šiestich obžalovaných. Pripomíname ho pri príležitosti desiateho výročia razie. Objednajte si knihu v obchode Denníka N (aktualizácia 19. 6. 2023).

Po ôsmich rokoch je to takmer triviálny záver. Razia, vyšetrovanie policajnou inšpekciou a sťažnosť na Ústavný súd; svedkovia, poškodení, obvinení a žiadosť o odškodnenie zo strany policajta, ktorý bol údajne poškodený namiesto nich. Obhajcovia, prokurátori a sudcovia, pojednávania, hlavné pojednávania, vytýčené pojednávania a odročené pojednávania. Preklady a tlmočenie, sťažnosti a námietky. Okresný a krajský súd, ministerstvo spravodlivosti, okresná, krajská a generálna prokuratúra, Slovenská advokátska komora. A do toho všetkého neustále vyjadrenia politikov.

Tisíce hodín, ktoré do tohto prípadu všetky strany investovali, a všetko sa to skončí akosi nenápadne, akosi potichu.

Nezazneli žiadne veľkolepé prejavy, nenastal žiadny ikonický moment a neexistuje ani žiadna konkrétna fotografia, podľa ktorej by sme si mohli povedať, že práve vtedy sa to všetko zmenilo. Nie; namiesto toho prišlo obyčajné odročenie na neurčito, potom rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva a nakoniec nenápadné ustúpenie od žaloby – akoby sa takmer nič nestalo. Všetko sa to skončí jedným hlavným pojednávaním, päťminútovou záležitosťou, oslobodením spod obžaloby a bude koniec. Chýba dramatické vyvrcholenie, z diania okolo razie v Moldave nad Bodvou nikdy nebude film.

Napriek tomu ide o príbeh, ktorý by sa v niekoľkých vetách dal vyrozprávať takto: v Moldave nad Bodvou sa udiala razia, počas ktorej došlo k zraneniam niekoľkých desiatok osôb a škodám na majetku, a keď sa poškodení dožadovali spravodlivosti, stali sa z nich obvinení. Vyšetrovanie zákroku zo strany inšpekcie aj polície, ako aj dianie na súde vyvolali množstvo otázok a do diania sa aktívne zapájali politici, ktorí ho využívali vo svoj prospech. Nebyť toho, že sa prípadu neustále venovalo niekoľko konkrétnych ľudí, pravdepodobne by sa skončil odsúdením šiestich nevinných. Ak by títo ľudia neexistovali, pravdepodobne by sme sa o tom nikdy ani nedozvedeli. Ak by neexistoval Európsky súd pre ľudské práva, k zvratu by pravdepodobne nikdy nedošlo.

Prípad v Moldave by zapadol medzi ďalšie, o ktorých niečo vieme, a medzi omnoho väčší počet iných, o ktorých pravdepodobne netušíme vôbec nič. Nevieme to vyhodnotiť, lebo naozaj netušíme.

Piati obvinení sú na slobode, Irena Matová, ktorej osud vyvoláva azda najväčšie otázniky, je aj naďalej stíhaná.

Obvinení sa však napokon dočkali spravodlivosti v zmysle, že v tejto konkrétnej veci neboli vzhľadom na evidentnú nevinu nakoniec odsúdení. Aj tak sú však stále hneď štvornásobnými obeťami.

Prvýkrát sa obeťami stali, keď sa ničoho nedopustili, ale napriek tomu sa stali objektom razie. Druhýkrát sa obeťami stali, keď sa ich sťažnosťami nikto nezaoberal. Tretíkrát sa obeťami stali, keď z nich urobili obvinených len pre „mentalitu romicu“, a teda preto, že sú Rómovia. Štvrtý a posledný raz sa obeťami stali, keď ich za skutky, ktorých sa nedopustili, od stola odsúdili.

Sumár ich prípadu je strašidelný: zlyhala pri ňom totiž polícia, a to hneď dvakrát – pri razii a pri vyšetrovaní –, zlyhala pri nej policajná inšpekcia, zlyhala prokuratúra, zlyhali súdy. Ani jedno ohnivko tejto reťaze nezaváhalo a nepoložilo si žiadne otázky; všetci konali. Proti obetiam razie v Moldave nad Bodvou sa okrem toho postavili aj najmocnejší politici v krajine.

Zlyhali vlastne všetky kontrolné mechanizmy a na mieste je tak otázka, aké možnosti brániť sa voči svojvôli štátu má v roku 2021 k dispozícii občan Slovenskej republiky. Ako sa môže brániť? Má sa stále spoliehať na to, že sa nájde niekto, kto sa obetuje a bude v jeho prípade o spravodlivosť bojovať? Čo Irena Matová, recidivistka, ktorá niekedy ani nevedela, za čo ju práve súdia? A čo samotná razia v osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou?

„Tá sa pravdepodobne nevyšetrí nikdy, lebo nikto už nikdy nezistí, kto akým nezákonným spôsobom použil násilie,“ hovorí advokát Roman Kvasnica.

A tak, hoci je to vlastne šťastný koniec, stále ide prinajlepšom o polovičnú spravodlivosť. Prípad z Moldavy nad Bodvou totiž poukazuje na príliš veľa veľkých chýb a hlbokých brázd v našej spoločnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie