Denník N

Paralelná juhoafrická pandémia: každé tri hodiny tam zavraždia ženu alebo dievča

Ilustračné foto z Johannesburgu - TASR/AP
Ilustračné foto z Johannesburgu – TASR/AP

V Juhoafrickej republike ženu alebo dievča najčastejšie zavraždí partner alebo ohrdnutý nápadník. 60 percent prípadov sa udeje v domácom prostredí.

V Juhoafrickej republike prebieha okrem pandémie covidu ešte aj pandémia rodovo podmienených vrážd. Situácia je taká vážna, že prezident Cyril Ramaphosa predniesol v hlavnom vysielacom čase prejav o národnej kríze spôsobenej nárastom vrážd žien a dievčat počas lockdownov a ďalších opatrení zadržiavajúcich ľudí doma a často aj bez príjmu.

Juhoafrická republika sa všeobecne považuje za jedno z najnebezpečnejších miest na život, násilných trestných činov sa tam udeje päťkrát viac, ako je celosvetový priemer. Ak sa k tomu pridá vysoký počet (legálne držaných) zbraní medzi bežnou populáciou a zažité predsudky o tom, že ženy majú nižšie, menej významné postavenie ako muži, je to recept na vážnu krízu.

Tá však trvá oveľa dlhšie ako pandémia. Covid len vytvoril unikátne podmienky na rozvoj domáceho a partnerského násilia, zvýšil sa počet obetí a často aj frekvencia a brutalita vrážd, čo vyvolalo vlnu reakcií nielen medzi dlhoročnými aktivistkami a aktivistami, ale aj bežnou populáciou.

Bodom zlomu bola minuloročná vražda Tshegofatso Puleovej, mladej ženy v ôsmom mesiaci tehotenstva, ktorej telo s početnými bodnými ranami našli zavesené na strome. Neskôr sa ukázalo, že vraždu si objednal jej milenec v snahe vyhnúť sa tomu, aby sa o jeho pomere a nemanželskom dieťati dozvedela jeho manželka.

Prekliatie bývalých

Hoci v tomto prípade išlo o nájomnú vraždu, podstatné je, že objednávateľom a osnovateľom bol partner zavraždenej ženy. Práve súčasný či bývalý partner alebo ohrdnutý nápadník je najčastejšie ten, kto v Juhoafrickej republike zavraždí ženu alebo dievča. 60 percent prípadov sa udeje v domácom prostredí a vo viac ako osemdesiatich percentách prípadov strelnou zbraňou, v drvivej väčšine jediným výstrelom do tváre alebo hlavy. Denne zavraždia v priemere osem žien.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie