Denník N

Turiec v hlave

Tlstá a Ostrá. Foto - Tomáš Ulej
Tlstá a Ostrá. Foto – Tomáš Ulej

Celé roky v Martine veľa ľudí volilo Slovenskú národnú stranu, no nikdy som sa nestretol s pravým nacionalizmom a nevraživosťou.

Z okien môjho rodného domu v Socovciach vidieť Tlstú a Ostrú, dominanty Veľkej Fatry, v uhle, o ktorom sa celý život domnievam, že je spomedzi všetkých miest v Turci najkrajší. O dve dediny ďalej ktorýmkoľvek smerom je už na môj vkus Ostrá primálo ostrá a Tlstá primálo tlstá. Môžem zatvoriť oči a verne obkreslím tie kontúry.

Zvláštny kraj – obkolesený Fatrami zo všetkých strán (slovami starkej „vždy je o čo oči oprieť“),  vďaka čomu sa celé moje detstvo počasie menilo len pomaly a dalo sa celkom dobre predpovedať. Ak pršalo, tak týždeň v kuse a potom bolo ďalší krásne. Búrky od Kláštora pod Znievom nikdy nedošli až k nám, ak však šli od Mošoviec, načim to seno radšej rýchlo schovať do humna.

Z Tlstej alebo ktoréhokoľvek iného vrchu uvidíte povestnú turčiansku záhradku, ale možno aj nadobudnete pocit, že ten kus zeme vrchy izolovali a zakonzervovali pred zvyškom sveta.

Keď sa budete prechádzať po Martine, podobne ako práve teraz redaktori Denníka N, možno už len ťažko precítite slávnu históriu tohto miesta. Aj tak tam niekde v podvedomí Turčanov asi drieme, že si vďaka nej o sebe všeličo myslíme a namýšľame.

Napríklad, že máme lepšiu slovenčinu ako vy (omyl, potvrdia moje korektorky) alebo že tu u nás sa diali všetky tie podstatné udalosti pre túto krajinu, a tak sme možno o kúsok lepší Slováci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Komentáre

Teraz najčítanejšie