Denník N

Jedenásť bodov, v ktorých chce prokurátor v kauze Kuciak lepšiu spravodlivosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kauza vraždy novinára sa môže v utorok na Najvyššom súde definitívne skončiť, ale aj priniesť nádej, že prokurátorom označení objednávatelia budú potrestaní. Prinášame dôvody, pre ktoré sa prokurátor proti rozsudku odvolal, a zoznam dôkazov, ktoré navrhuje vykonať.

1. Doživotie pre Szabóa

Špecializovaný trestný súd vlani 3. septembra rozhodol, že okrem Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa (súdení v samostatných konaniach) je z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej v ich dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018 vinný len Tomáš Szabó.

Obžalovaných objednávateľov Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú senát Ruženy Sabovej oslobodil, jeho členmi boli aj Rastislav Stieranka a Ivan Matel. Szabó dostal trest 25 rokov, prokurátor však preňho žiada doživotie. Szabó, ktorý mal na ceste do Veľkej Mače pomáhať Miroslavovi Marčekovi aj ako šofér, sa nepriznal. Hovoril, že Kuciaka išli len zbiť a o vražde nevedel. Súd odsúdil Szabóa za úkladnú vraždu, odmietol však prísnejšiu kvalifikáciu, ktorá hovorí, že bola spáchaná z takzvaného osobitného motívu. Za úkladnú vraždu je považovaná taká, ktorá je vopred pripravovaná a plánovaná a nestane sa napríklad v afekte.

Prokurátor Vladimír Turan, ktorý písal odvolanie na Najvyšší súd, však nesúhlasí s obyčajnou kvalifikáciou, ktorá hovorí o treste 20 až 25 rokov. „Páchateľ, ktorý sa za odmenu nechá naviesť na zabitie človeka, ktorého nepozná a ktorý mu nikdy neublížil, si nepochybne zasluhuje uloženie vyššieho trestu než osoba, ktorá zbaví života obeť s vopred uváženou pohnútkou, avšak iba na základe osobného nepriateľstva, antipatií, osobného pocitu krivdy a podobne,“ napísal.

Tomáš Szabó dostal trest 25 rokov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Práve to, že Szabó zabíjal iba pre peniaze, považuje prokurátor za osobitný motív. Za úkladnú vraždu s osobitným motívom je možné uložiť trest 25 rokov alebo doživotie.

„Je nesporné, že aj spoločnosť má záujem na zvýšenom a prísnejšom postihu páchateľov, ktorí sa bez akýchkoľvek zábran nechajú naviesť na spáchanie najzávažnejších foriem trestnej činnosti s vidinou menšej či väčšej odmeny,“ tvrdí prokurátor. Ide podľa neho o „chladnokrvné protispoločenské konanie spáchané ako remeselná činnosť“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie